NavMenu

Uz pandemiju i nelojalna konkurencija ugrožava poslovanje zanatlijama u RS - Traže aktivniju borbu protiv ilegalnog rada i dodatne olakšice

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 14.12.2020. 09:11
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Nelojalna konkurencija i visoke cijene struje gorući su problemi zanatlija, koji su dodatno pogođeni pandemijom virusa korona, jer je mušterija sve manje, a troškovi su isti.

Kaže to predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić, koji je nedavno o problemima sa kojima se suočava ova djelatnost razgovarao sa premijerom republike Srpske Radovanom Viškovićem.

- Na primjer, frizeri i kozmetičari masovno rade po stanovima ispod svake cijene, jer nemaju nikakvih obaveza prema državi, zbog čega ispaštaju saloni. Osim njih, tu su i nelegalni prodavci cvijeća koji uzimaju i ono malo posla ljudima koji imaju registrovanu radnju. Hiljadu je takvih primjera. Tome je potrebno stati u kraj - rekao je Bratić.

Dodao je da situaciju posebno usložnjava i industrijska cijena struje koju zanatlije plaćaju.

- Smatramo da zanatske radnje treba da plaćaju cijenu struje kao i domaćinstva. Apsurdno je da se jedan frizer sa mašinicom za šišanje ubraja u industriju, gdje je cijena struje skoro tri puta veća u odnosu na domaćinstva - tvrdi Bratić.

On smatra da su zahtjevi Zanatsko-preduzetničke komore RS, koja okuplja 21.800 zanatlija, korektni.

- Ne tražimo ništa nemoguće i nikog nismo uslovili. Imajući u vidu epidemiološku situaciju i probleme, želja nam je da se krene sa suzbijanjem ilegalnog rada koji nam nanosi ogromnu štetu. Svjesni smo da se to ne može uraditi preko noći, ali može malo-pomalo - rekao je Bratić.

On vjeruje da će nadležni ispuniti ove njihove zahtjeve, jer su, kako je istakao, i do sada imali sluha za njihove vapaje. I tokom sastanka sa Viškovićem predstavnici Zanatsko-preduzetničke komore istakli su da su svi njihovi dosadašnji prijedlozi ispunjeni, te da je saradnja sa premijerom Srpske odlična.

- Mjerama Vlade RS bili su obuhvaćeni i mali privrednici, zanatlije u mjesecima kada im je zbog pandemije virusa korona bio zabranjen rad odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije. Podrška se ogledala u uplatama poreza i doprinosa, kao i najniže plate za radnike u ovim djelatnostima - navedeno je u saopštenju iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću. Između ostalog, dogovoreno je da će, po stupanju na dužnost novog direktora Inspektorata RS biti održan sastanak, kao i sa predstavnicima Ministarstva privrede i preduzetništva, na kojem će se razmatrati određeni problemi sa kojima se susreću zanatlije kako bi u narednom periodu bili prevaziđeni.

Klijenti

Vlasnica frizersko-kozmetičkog salona u Banjaluci Marina Stanić istakla je da sve više njenih kolega zbog nelegalnog rada gubi mušterije.

- Naše mušterije masovno odlaze kod djevojaka koje rade nadogradnju noktiju kod kuće, jer su njihove usluge jeftinije s obzirom na to da ne plaćaju nikakve obaveze prema državi. Isto je i sa frizerima - kazala je Stanić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.