NavMenu

Hoće li se inicijativa o smanjenju stope PDV-a izgubiti u birokratskoj proceduri?

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 13.12.2020. 18:06
Komentari
Podeli
(Foto: CandyBox Images/shutterstock.com)
Iako je Predstavnički dom parlamenta BiH podržao inicijativu o smanjenju stope PDV-a u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na 5%, gotovo je sigurno da će se ova inicijativa izgubiti u birokratskim procedurama i vrlo vjerovatno neće dobiti pozitivan epilog.

Naime, inicijativa koju je usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH, a kojom se Savjet ministara BiH zadužuje da u roku od 30 dana izradi izmjene Zakona o PDV-u i smanji stopu za 17 na 5% za sektore ugostiteljstva, turizma i putničkog saobraćaja, prvo će morati pred Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji treba da da svoje mišljenje.

Ukoliko to mišljenje i bude pozitivno, što je malo vjerovatno, Upravni odbor UIO treba da se usaglasi o izmjenama Zakona o PDV-u i da ga tako usaglašenog proslijedi Savjetu ministara BiH, koji je nadležan za konačnu izradu i izmjenu zakona, a nakon toga šalje ga u parlament BiH u dalju proceduru.

Prethodno, na izmjene i dopune Zakona o PDV-u saglasnost treba da daju nadležni odbori za finansije i budžet entitetskih parlamenata, a s obzirom na to da je SNSD i u Predstavničkom domu parlamenta BiH bio protiv ove inicijative, nije teško pretpostaviti da će Odbor za finansije i budžet Narodne skupštine RS imati primjedbe na izmjenu Zakona o PDV-u.

- Dosad je bilo nekoliko inicijativa o diferenciranoj stopi PDV-a i nijedna nije prošla, a ista sudbina vjerovatno čeka i ovu inicijativu. Dosad su sve partije predlagale diferenciranu stopu, neke za bebi-opremu, neke za osnovne životne namirnice, pojedine za lijekove, ali zakon koji je usvojen 2006. godine nikada nije izmijenjen - ispričao je izvor Nezavisnih.

U Upravnom odboru UIO u petak su Nezavisnim rekli da zvanično nisu dobili inicijativu za uvođenje još jedne stope PDV-a te da će ta inicijativa biti razmatrana u redovnoj i zakonskoj proceduri.

- Dok se članovi UO UIO ne upoznaju sa cjelovitim sadržajem inicijative, nemoguće je davati bilo kakav komentar, jer uvođenje diferencirane stope PDV-a podrazumijeva ozbiljne analize i njihovu tehničku osposobljenost za drugačiji obračun i naplatu PDV-a - rekli su nam juče u UO UIO.


Ako se kojim slučajem konačno implementira inicijativa o dvije stope PDV-a, prema mišljenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, biće potrebno najmanje šest mjeseci kako bi se moglo početi sa primjenom.

Optimalan rok za primjenu diferencirane stope PDV-a bio bi 18 mjeseci, a taj rok naveden je u Studiji o implikacijama diferenciranih stopa PDV-a u BiH, koju je prije nekoliko godina uradilo Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

- Minimalno vrijeme za izradu i usvajanje seta potrebnih propisa iznosi 18 mjeseci.

Ovaj rok podrazumijeva punu angažovanost svih institucija - Uprave za indirektno oporezivanje, Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, odbora za budžet i finansije entitetskih skupština, Vijeća ministara, Odbora za budžet i finansije parlamenta BiH i samih parlamentaraca, navodi se u Studiji o implikacijama diferenciranih stopa PDV-a u BiH.

Takođe, naveli su da bi, prema procjenama, samo za operativne pripreme, koje bi podrazumijevale obuku zaposlenih i obveznika te sprovođenje medijske kampanje, trebalo 12 mjeseci za primjenu različitih stopa PDV-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.