NavMenu

Slapovi u Martin Brodu biće kandidovani za UNESCO - Počela priprema nominacionog fajla

Izvor: eKapija Petak, 11.12.2020. 13:28
Komentari
Podeli
(Foto: DEAR/Unsplash)
Nakon što je Državna komisija za suradnju sa UNESCO prihvatila inicijativu direktora Nacionalnog parka Una da se kompleks slapova u Martin Brodu stavi na tentativnu listu i kandidira za uvrštavanje na UNESCO listu prirodne baštine, uz stručnu i financijsku podršku Federalnog ministrastva okoliša i turizma, Uprava NP Una je oformila stručni tim od pet članova koji će raditi na provođenju pripremnih radnji i izradi Nominacionog fajla.

Stručni tim čine prof. dr Vildana Alibabić (Biotehnički fakultet Bihać), prof. dr Mirjana Milićević (Sveučilište u Mostaru), doc. dr Sabina Trakić (PMF Sarajevo), prof. dr Samir Đug (PMF Sarajevo) i prof. dr Nusret Drešković (Dekan PMF Sarajevo), prenosi sajt Privredne komore USK.

Stručni tim je proteklog vikenda boravio u Bihaću i obišao slapove u Martin Brodu. Nakon obilaska kompleksa slapova i sagledavanja stanja, eksperti su donijeli zaključke i utvrdili smjernice koje će im poslužiti za donošenje konačnih odluka o površini kompleksa koju će ekspertiza obuhvatiti u nominacionom fajlu, a prilikom obilaska terena uzimani su i uzorci vode za fizičko-hemijsku analizu vode.

Vodna bogatstva Nacionalnog parka Una kojeg čine rijeke Una, Unac i rječice Krka i Ostrovica kao četiri bisera prirodne baštine NP Una, predstavljaju osobitu geološku, hidrološku i kršku pojavu čiji temeljni fenomen čine zanimljivi kanjoni i sedrene barijere na rijeci Uni koji stvaraju spektakularne vodopade i slapove, a zbog svoje značajne vrijednosti zaslužuju poseban tretman i zaštitu na globalnoj razini.

U drugoj polovini 2021. se očekuje da će ovaj ekspertni tim završiti nominacioni fajl koji bi potom trebalo da bude predat u World Heratige Centre u kojem se vrši pregled i kompletnost fajla, a potom se isti dostavlja nezavisnim evaluatorima tj. savjetodavnim tijelima. Nakon toga Nominacioni fajl za Martinbrodske slapove se dostavlja Komitetu za svjetsku baštinu koji donosi konačnu odluku o uvrštavanju ovog prirodnog dobra na listu UNESCO-a. Komitet se sastaje jednom godišnje.

Koliki značaj za Nacionalni park Una, Bihać i Unsko sanski kanton bi imalo uvrštavanje ovog našeg prirodnog dobra na UNESCO-a listu prirodne baštine, suvišno je i govoriti.

U planu je da se zajedničkom inicijativom Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske tokom narednog perioda Štrbački buk kao najviši vodopad na rijeci Uni također kandiduje za uvrštavanje na UNESCO listu prirodnih dobara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.