NavMenu

EU analizirala sprovođenje finansiranja iz IPA fondova u BiH - Za buduće programiranje ključno završiti strategije

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.12.2020. 08:53
Komentari
Podeli
Godišnji sastanak Nadzornog odbora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), koji podržava Bosnu i Hercegovinu na putu integracije u EU, održan je u utorak, 8. decembra, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije.

Sastankom su kopredsjedavale Michela Matuella, voditeljica Odjela za BiH u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Zara Halilović, pomoćnica direktora u Direkciji za evropske integracije, ispred BiH. Zbog ograničenja izazvanih Covidom-19, sastanak se održao onlajn.

Kako je saopštila Delegacije EU, svrha sastanka bila je izvršiti pregled provedbe podrške Evropske unije u BiH i planirati put naprijed. Sudionici su također procijenili učinke pandemije Covida-19 na provedbu finansiranja od strane EU.

- Prepoznajući izazove u koordinaciji različitih nivoa vlasti za korištenje pomoći iz IPA-e, Evropska komisija prepoznala je napredak postignut u provedbi važnih projekata, poput Državnog zatvora visoke sigurnosti, te kod programiranja budućih fondova IPA-e III. BiH je utvrdila područja saradnje za naredne dvije godine u skladu s državnim prioritetima i prioritetima na svom putu evropskih integracija. Dijalog za finalizaciju programiranja fondova nastavit će se narednih mjeseci, a programi za 2021. i 2022. godinu trebali bi se usvojiti do kraja sljedeće godine - saopćeno je iz Delegacije EU.

Navode da će za buduće programiranje biti ključno finalizirati strategije na nivou cijele zemlje za reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama, također imajući u vidu moguću budžetsku podršku.

- EU je napomenula da treba poboljšati provedbu reformi u sektoru vladavine prava i ispuniti uslove za pristup sredstvima već dodijeljenima za zaštitu okoliša. Važno je osigurati jedinstvenu pripremu projekata za sektore transporta, okoliša i energetike, također imajući u vidu ekonomski i investicijski plan - stoji u saopćenju Delegacije EU.

Naposljetku, brzo se mora dogovoriti održivo rješenje za pitanja interne koordinacije, u skladu s relevantnom Uredbom IPA i ulogom NIPAC-a, kako bi se osiguralo da ne dođe do kašnjenja i da BiH ne izgubi pristup budućim finansijskim sredstvima EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.