NavMenu

Turski investitori zainteresovani za Rudnik mrkog uglja u Beranama

Izvor: Dan Četvrtak, 10.12.2020. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: kaiskynet/shutterstock.com)
Renomirani investitori iz Turske već duže vrijeme sagledavaju mogućnost da svoj kapital ulože u ponovno aktiviranje Rudnika mrkog uglja u Beranama.

To je za Dan potvrdio i direktor preduzeća Rade Guberinić, navodeći da su predstavnici jedne turske kompanije o pokretanju proizvodnje u jami Petnjik razgovarali sa vlasnicima Metalfera iz Sremske Mitrovice, koji je prije šest godina privatizovao rudnik u Beranama.

- Vlasnici konstantno sagledavaju mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje u rudniku. Vođeni su razgovori sa određenim inostranim investitorima koji su pokazali interesovanje da preuzmu rudnik. Nadamo se da će razgovori sa turskim biznismenima uroditi plodom, iako to zavisi i od nekih drugih faktora - kazao je Guberinić.

On je istakao da se čekalo da se formira nova Vlada i da se sa premijerom krene u konkretne dogovore oko beranskog rudnika.

- Svakako da je za ponovno aktiviranje rudnika potrebna pomoć države. Zato smo čekali da se formira nova vlada kako bi se konkertizovala neka rješenja. Već smo tražili sastanak sa premijerom i nadležnim ministrima i ja se nadam da će do tog susreta ubrzo doći, jer svima je u interesu da rudnik u Beranama radi, a za tako nešto postoje realne mogućnosti, ako zajednički realno sagledamo trenutno stanje - naglasio je Guberinić podsjećajući da je u rudniku zadržano 16 zaposlenih radi održavanja postojećih postrojenja.

Proizvodnja u rudniku je prekinuta prije osam mjeseci, kada je oko sto radnika upućeno na biro rada. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što već dvije godine gubitke rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije. Istaknuto je da on to više nije u situaciji da čini i da u datim okolnostima rudniku prijeti uvođenje stečaja.

Iz lokalne uprave navode da je uvođenje stečaja najgore rješenje i da se iskreno nadaju da će se ugalj iz beranskog rudnika ubrzo naći na tržištu.

- Rudnik u Beranama je mnogo značajan za čitavi sjeverni region. Ako postoje realne mogućnosti da tamo ponovo zaposlenje nađe oko sto radnika, onda svi moramo uložiti dodatne napore da se rudnik aktivira. Mi smo tu, koliko je to u našoj moći, da podržimo razvojnu priču rudnika - naveli su iz lokalne uprave.

Rudnik u Beranama je od grčke kompanije Balkan energy prije šest godina preuzelo preduzeće Metalfer iz Sremske Mitrovice. Tada je u rudniku pokrenuta proizvodnja i to nakon desetogodišnjeg zastoja.

Rudnik je poslije toga upošljavao i do 150 radnika koji su radili u tri smjene, da bi se na kraju, uz zatvaranje jame, ispostavilo da je dalja proizvodnja u datim uslovima nerentabilna.

Iz lokalne uprave ranije su upućivali apel da se mjerama Vlade Crne Gore ugalj iz basena koji se eksploatiše na području opštine Berane uključi u sistem snabdijevanja Termolektrane Pljevlja, i to uz iznalaženje adekvatnog pariteta cijena pomenute sirovine. Navodili su da Vlada na taj način može da spasi rudnik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.