NavMenu

Japanska vlada donijela novi paket podsticaja vrijedan 708 mlrd USD

Izvor: Tanjug Srijeda, 09.12.2020. 07:39
Komentari
Podeli
(Foto: Yury Zap/shutterstock.com)
Japanska vlada je donijela u utorak, 8. decembra, nov paket ekonomskih podsticaja u iznosu od 708 mlrd USD, u nastojanju da ubrza oporavak od dubokog privrednog pada izazvanog korona krizom, a u okviru kojeg planira velika ulaganja u nove poluge rasta, kao što su "zelene" i digitalne inovacije.

Novim paketom je predviđeno oko 384,54 mlrd USD za direktnu fiskalnu potrošnju i inicijative usmjerene na smanjenje emisije ugljenika i podsticanje usvajanja digitalne tehnologije, prenosi Rojters.

Pandemija je primorala vladu Japana da ostavi po strani svoj plan fiskalnih reformi, uprkos tome što ima najveći javni dug u industrijskom svijetu, koji je dvostruko veći od bruto domaćeg proizvoda zemlje.

- Pripremili smo nove mjere za očuvanje zaposlenosti, za podršku poslovnoj aktivnosti i obnovu ekonomije, i otvorili put za ostvarenje novog rasta u "zelenim" i digitalnim oblastima, kako bismo zaštitili živote i egzistenciju ljudi - rekao je premijer Jošihide Suga na sastanku sa rukovodiocima vladajuće partije.

S novim paketom mjera ukupna vrijednost japanskih podsticaja za ublažavanje efekata pandemije koronavirusa dostići će oko tri biliona dolara, što je iznos koji odgovara obimu od približno dvije trećine BDP-a te zemlje.

Suga je naveo da će novi podsticaj povećati BDP Japana za oko 3,6%.

Japanska privreda, treća po veličini u svijetu, porasla je u trećem kvartalu za 23%, nakon najvećeg posleratnog pada u prethodnom tromjesečju, a mnogi analitičari predvidaju da će treći talas pandemije usporiti privredni oporavak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.