NavMenu

Od sada jednostavnije ostvarivanje prava potrošača - Udruženja potpisala sporazum sa Institucijom ombdusmana BiH

Izvor: startbih.ba Utorak, 08.12.2020. 13:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: BestPhotoPlus/shutterstock)Ilustracija
Sporazum o saradnji između Institucije ombdusmana za zaštitu potrošača BiH i udruženja za zaštitu potrošača, koji je danas, 8. decembra, potpisan u Sarajevu, za potrošače predstavlja olakšan pristup pravdi, odnosno jednostavnije ostvarivanje njhovih prava.

Radi se o Sporazumu o saradnji Institucije ombdusmana i 15 udruženja za zaštitu potrošača iz BiH kojim se definišu protokoli za različite oblike institucionalne podrške udruženjima potrošača i omogućava razmjena informacija, znanja i dobrih praksi, sa ciljem unapređenja nivoa zaštite potrošača.

- Sporazum pridonosi dinamičnijoj suradnji vladinog i nevladinog sektora u ovoj oblasti što u konačnici za potrošače znači olakšan pristup pravdi, tj. olakšan pristup ostvarivanju potrošačkih prava, ujednačeniju pravnu praksu te istovjetni položaj svih potrošača u BiH - izjavio je Saša Marić, ombdusman za zaštitu potrošača BiH.

Marić je istakao da su fokusirani na osvarenje tri rezultata - unapređenje svjesnosti potrošača o njihovim pravima, bolja i kvalitetnija saradnja organizacija civilnog društva i Instituacije u iznalaženju kolektivnih preporuka, te iznalaženje modaliteta za pomoć zakonodavnim tijelima kako bi se Zakon o zaštiti potrošača mogao unaprijediti i u njega ugraditi nove, odnosno osam direktiva EU.

- Zakon o zaštiti potrošača na državnom nivou star je već 11 godina i zahtijeva određeno unapređenje posebno u smislu direktiva EU. Može se bolje provoditi na terenu gdje je potrebna saradnja Institucije, organizacija civilnog društva i nadležnih inspekcija – naveo je Marić.

Potrošači se, prema njegovim riječima, niz godina žale na sličan segment usluga, komunalne i usluge u trgovinama.

- Ono što je ove godine zabilježeno uslijed pandemije jesu dodatne žalbe koje su se odnosile na "divljanje" cijena i njihovu nejednakost u prodavnicama, apotekama.. Bio je manji broj žalbi koji se odnosio na finansijski sektor, uglavnom bankarske usluge i tu se radilo o moratoriju na kredite, dizanju kamate, rastu naknada za različite usluge i slično – dodao je Marić.

Institucija ombdusmana će, kako je naveo, u ovoj godini imati više od hiljadu predmeta žalbi što je otprilike trend posljednjih godina, a cilj je da se podigne svijest potrošača o njihovim pravima, da bi se taj broj mogao povećavati jer što su potrošači svjesniji svojih prava, tržište se može bolje regulisati.

U svrhu zaštite kolektivnih interesa potrošača, ombudsman ima mogućnost da pokrene kolektivnu tužbu, što je po mišljenju udruženja za zaštitu potrošača jedan od benefita sporazuma.

- Nepravilnosti koje mi kao udruženja uočavamo u praksi veoma se sporo rješavaju izmjenama i dopunama zakona. Međutim pokretanjem kolektivnih interesa zaštite potrošača stvoriće se bolja poslovna praksa, koja za krajnji cilj ima zaštitu svih potrošača – naveo je Dušan Srdić iz Udruženja potrošača Reakcija.

Direktiva EU propisuje kolektivnu zaštitu potrošača, pa njeno osiguranje kroz institucionalni mehanizam poput ovog sporazuma, ima veliki značaj i podršku EU. Sporazum je realizovan kroz tehničku asistencija projekta "EU za civilno društvo/EU4CivilSociety" koji je financiran sredstvima Europske unije u BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.