NavMenu

Kina uključila "Vještačko Sunce" (VIDEO)

Izvor: Sputnik Utorak, 08.12.2020. 12:37
Komentari
Podeli
(Foto: Christos Georghiou/Shutterstock.com)
Peking je prvi put uspješno uključio svoj nuklearni fuzioni reaktor "Vještačko Sunce", piše kineski People's daily. Dizajniran je da bude čisti izvor energije, kao pravo Sunce.

Napravljen da imitira prirodne reakcije koje se javljaju na Suncu koristeći gasove vodonik i deuterijum kao gorivo, reaktor "HL-2M Tokamak" je najveći i najnapredniji eksperimentalni uređaj za nuklearnu fuziju u Kini.

Nalazi se u jugozapadnoj provinciji Sečuan i završen je krajem prošle godine. Reaktor se često naziva "Vještačkim Suncem" zbog ogromne toplote i snage koju proizvodi, prenosi Russia Today.

"HL-2M Tokamak" koristi moćno magnetno polje za spajanje vruće plazme i može da dostigne temperature od preko 150 miliona stepeni Celzijusa, što je približno deset puta toplije od jezgra Sunca.

- Razvoj nuklearne fuzione energije nije samo način za riješavanje kineskih strateških energetskih potreba, već ima i veliki značaj za budući održivi razvoj kineske energije i nacionalne ekonomije - objavio je Ženmin žibao.

Projekat je dio kineskog učešća u Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru (ITER) sa sjedištem u Francuskoj. ITER je najveći svjetski projekat nuklearne fuzije i košta oko 20 mlrd EUR. Uključuje 35 zemalja i očekuje se da bude završen 2025. godine.

Kineski naučnici od 2006. godine rade na razvoju manjih verzija reaktora nuklearne fuzije, uključujući "HL-2M Tokamak".


Fuzija se smatra svetim gralom energije i ona pokreće Sunce, ali postizanje fuzije je izuzetno teško i izuzetno skupo.

Iskorišćavanjem energije proizvedene nuklearnom fuzijom moguće je stvoriti gotovo neograničenu čistu energiju. Istraživači širom svijeta decenijama pokušavaju da postignu taj cilj.

Glavno pitanje je pronalazak pristupačnog načina zadržavanja vruće plazme u cjevovodu u jednom prostoru i održavanje stabilnosti dovoljne za pojavu fuzije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.