NavMenu

U Kini kreću plaćanja digitalnim juanom

Izvor: Tanjug Utorak, 08.12.2020. 08:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: watcharakun/shutterstock.com)Ilustracija
Digitalni juan ulazi u platni promet u Kini, nakon što je kineska kompanija JD.com saopštila da je postala prva mrežna platforma koja će prihvatati plaćanja u nacionalnoj kriptovaluti.

Kompanije će u okviru promocije digitalnog juana organizovati "greb-greb" nagradnu igru "JD Digits" na društvenoj mreži WeChat u kojoj će srećnim dobitnicima podijeliti ukupno 20 miliona juana (3 mil USD), prenosi CNBC.

Pobjednici će, putem te aplikacije, dobiti takozvani "crveni paket" koji će sadržati najviše 200 digitalnih juana, a dobitnici će moći da ih potroše za plaćanje kupovina na mreži JD.com. Biće podijeljeno 100.000 crvenih paketića.

Digitalni juan kontroliše i izdaje Narodna banka Kine, koja je razvila nacionalnu virtuelnu valutu u okviru projekta "Digitalno valutno elektronsko plaćanje" (Digital Currency Electronic Paiment, DCEP), na čijem je razvoju i unapređenju i dalje prilično angažovana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.