NavMenu

Uspostavom registra bit će omogućen pravi uvid u stanje poljoprivrede u FBiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.04.2010. 16:00
Komentari
Podeli

Uspostava registra poljoprivrednih gazdinstava i registra klijenata, projekt koji je nedavno počelo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva samo je jedna u nizu stepenica koja se treba prijeći na zahtjevnom putu prilagodbe europskim standardima u ovom sektoru.

Iz Ministarstva ističu da će se uspostavom registara unaprijediti mnogo toga, od sređivanja vlasničkih odnosa po pitanju poljoprivrednoga zemljišta, okrupnjavanja poljoprivrednih gospodarstava do profiliranja stvarnih poljoprivrednih proizvođača.

Osim toga ovim svojevrsnim popisom svega što posjedujemo u poljoprivredi će se doći do baze podataka o poljoprivrednim gazdinstvima koja će biti osnova za definiranje smjernica razvoja poljoprivrede.

Iz Ministarstva ističu da će se time steći uvid u pravo stanje ove oblasti jer će u registru poljoprivrednih gazdinstava biti registrani ljudski potencijali, zemljište i životinje, dok se registar klijenata odnosi na osobe koje, iako ne obrađuju zemljište ili nemaju stoku, imaju pravo na potporu iz ruralnoga razvoja.

"Dakle, s jedne strane, ovi registri će omogućiti racionalnije, brže i kvalitetnije planiranje mjera nadležnih organa za pružanje potpora razvoju poljoprivrede i ruralnoga razvoja, i osigurat će još kvalitetniji nadzor nad utroškom sredstava namijenjenih kao potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju", kazali su nam iz ovog Ministarstva. Ističu također da se ovim radi i postupno usklađivanje sa zahtjevima Europske unije koje će nam omogućiti korištenje sredstava iz predpristupnih fondova namijenjenih BiH.

Govoreći o tome dokle se došlo sa pripremama za početak uspostave ovih registara ističu da je već završena podjela računarske opreme u svih 79 općina u Federaciji.

"Nakon ovoga uslijedit će instaliranje pilot aplikacije i obuka službenika za rad na aplikacijama za upis u registre. Također, konzultanti Ministarstva i Jedinice za implementaciju projekata kontinuirano provode i monitoring upisa i tijeka registracije u svim općinama Federacije", kažu nam u Ministarstvu.

Inače s ovim projektom je počela svojevrsna reforma poljoprivredne politke u FBiH. Iz Ministarstva ističu da bi za BiH stvaranje preduvjeta za razvitak poljoprivrede i proizvodnje hrane morao postati glavni strategijski prioritet. "Svi moraju shvatiti da je poljoprivreda i proizvodnja hrane, važna za državu, te da je zato moramo strateški pozicionirati kao prioritetnu gospodarsku razvoju granu", kažu u Ministarstvu.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.