Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 07.12.2020.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Budva dobija novi apartmantski blok - Projektom predviđene dvije zgrade sa 65 stanova

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio R.A.F.F./Screenshot)
Kompanije CA Properties i Montenegro Real Estate Investments planiraju izgradnju apartmanskog bloka u Budvi, za šta su dobili i saglasnost glavnog državnog arhitekte.

Objekat će se graditi u zahvatu DUP-a Dubovica I - izmjene i dopune, a kako se može vidjeti u idejnom rješenju koje je obradio studio R.A.F.F. iz Budve, u planu je izgradnja dva objekta spratnosti 2G+P+4 i G+P+4 na UP 10.

- Na zahtjev investitora objekat je neophodno koncipirati tako da odgovori potrebama stanovanja i turističkog izdavanja. Na prizemlju kao i na svim spratovima potrebno je predvidjeti stambeni prostor, povezati ih stepenicama i električnim putničkim liftom nosivosti 400 kg. U podzemnim etažama predvidjeti prostor za parkiranje i tehničke prostorije, a broj parking mjesta uskladiti sa UT uslovima i postaviti parking mjesta oko objekta na parceli, kao i u garažama. Potrebno je obezbijediti i kolski prilaz sa obje saobraćajnice koje uokviruju parcelu - objašnjeno je u idjenom rješenju koje potpisuje studio R.A.F.F.

Objekti se grade na parceli površine 1.604 m2, predviđena je gradnja dvije zgrade sa ukupno 65 apartmana, i to 35 u prvom, odnosno 30 u drugom objektu.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio R.A.F.F./Screenshot)
Apartmanski blok je projektovan na izrazitoj padini a sačinjen je od objekta A i objekta B koji su postavljeni kaskadno i smaknuti po visini. Zbog izrazitog pada objekti su postavljeni tako da krov objekta A predstavlja uređeni teren ispred prizemlja objekta B.

- Na taj način smo visinsku razliku od najniže tačke terena do najvisočije koja na nekim mjestima iznosi i do 23 metra koristili kao prednost tako da imamo samo jedan duboki usjek, a krov od objekat A služi kao zelena površina pa je na taj način obezbijeđen koristan prostor u parteru iako je objekat na padini - navodi se u idejnom rješenju objavljenom na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

- Objekat A se sastoji od prizemlja, četiri sprata i dvije podzemne etaže. Glavni ulaz u objekat je obezbijeđen sa prednje strane. Na prizemlju i na spratovima su stacionirane stambene jedinice. U njemu se ukupno nalazi 35 stambenih jedinica od čega 10 dvosobnih stanova i 25 jednosobnih stanova. U sve stanove se ulazi iz pristupnog hodnika - objašnjeno je u dokumentaciji.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio R.A.F.F./Screenshot)
U podzemnim etažama je uglavnom prostor namijenjen garažiranju kao i prostorije za stanarske ostave, tehničke prostorije kao i praonica veša. Svi spratovi su povezani vertikalnim komunikacijama, stepeništem i liftom. Liftovsko jezgro i armirano-betonsko stepeniste se nalaze u centralnom dijelu zgrade, čime je omogućena što kraća veza preko hodnika do svih stambenih jedinica na svim etažama

Objekat B se sastoji od prizemlja, četiri sprata i jedne podzemne etaže. Glavni ulaz u objekat je obezbijeđen sa sjeverne strane.

- Na prizemlju i na spratovima su stacionirane stambene jedinice. U objektu B se ukupno nalazi 30 stambenih jedinica od čega 10 dvosobnih stanova, 19 jednosobnih stanova i jedna garsonjera. U sve stanove se ulazi iz pristupnog hodnika - piše u idejnom rješenju.

Na parceli se nalazi ukupno 12 nadzemnih parking mjesta koja su ušuškana u zelenilu i to ispred objekta B i 47 mjesta u garažama objekata A i B, što ukupno iznosi 59 parking mjesta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE