NavMenu

VIDOVIĆ: Bez povećanja plata u narednoj godini

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 06.12.2020. 10:38
Komentari
Podeli
Zora Vidović (Foto: YouTube/Screenshot)Zora Vidović
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da će prijedlog republičkog budžeta za narednu godinu biti spreman do 15. decembra, kada bi trebalo da bude održana sjednica Narodne skupštine Srpske i istakla da će 2021. biti godina štednje zbog pandemije virusa korona.

Vidović je izjavila da se ove godine na materijalnim troškovima uštedjelo 55 mil KM, dok su za narednu godinu planirane uštede veće od 100 mil KM i ta sredstva će biti usmjerena u Kompenzacioni fond za pomoć privredi i zdravstvenom sektoru.

Ona je naglasila da tim uštedama neće biti smanjivana prava budžetskih korisnika – socijalna davanja i plate, dok će penzije biti povećane u skladu sa Zakonom.

Vidović je rekla da u narednoj godini nije planirano povećanje plata jer za sada nema realnih mogućnosti za to.

Ona napominje da nisu tačni navodi opozicije da je u ovoj godini rebalansom ušteđeno samo 13 mil KM, te pojašnjava da su prvim rebalansom ušteđena 42 mil KM, a drugim 13 mil KM, što čini ukupne uštede od 55 mil KM.

Govoreći o poravnanju sa Federacijom BiH po osnovu prihoda od PDV-a, Vidović je sinoć za RTRS navela da su ove godine bila dva takva poravnanja – jedno od 22 mil KM, a drugo od 32 mil KM, čime je Srpska poboljšala prihode koji joj pripadaju od ovog vida poreza.

Ona je istakla da u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom Srpska neće prihvatiti uslove koji podrazumijevaju prenošenje nadležnosti, te da će u slučaju da eventualno propadnu pregovori o novom aranžmanu sa tom međunarodnom institucijom Srpska naći kreditna sredstva iz drugih izvora.

Vidović je podsjetila da je zaduženost Srpske 44% od BDP-a, dok je granica (po pravilima iz Mastrihta) 55%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.