Izvor: Tanjug | Subota, 05.12.2020.| 08:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SAD stavile još četiri kineske kompanije na "crnu listu"

Ilustracija
Ilustracija (Foto: cybrain/shutterstock)
Američka vlada je dodala na "crnu listu", kojom se ograničava pristup američkoj tehnologiji i investicijama, najvećeg kineskog proizvođača procesorskih čipova i državnog naftnog giganta, javlja agencija AP.

Odluka objavljena u četvrtak je još jedan korak koji je predsjednik Donald Tramp preduzeo protiv Kine otkako je izgubio izbore 3. novembra, navodi AP i dodaje da politički analitičari kažu da će Tramp vjerovatno preduzeti dalje mjere prije nego što novoizabrani predsjednik Džo Bajden preuzme dužnost 20. januara.

Pentagon je proširio "crnu listu" za četiri kompanije, uključujući proizvođača čipova Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) i naftnu kompaniju (CNOOC), uz obrazloženje da sarađuju s vladom na modernizaciji kineskog vojnog sektora.

Time je ukupan broj kompanija na "crnoj listi" povećan na 35.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je optužilo u petak Vašington da zloupotrebljava nacionalnu bezbjednost kao argument kako bi istisnula kineske industrijske konkurente.

- Postupci američke strane ozbiljno krše principe tržišne konkurencije i pravila međunarodne trgovine i ekonomije za koje se američka strana uvijek zalagala - rekla je portparolka ministarstva Hua Čunjing.

Dodala je da bi SAD "trebalo da prestanu da zloupotrebljavaju državnu moć i generalizaciju koncepta nacionalne bezbjednosti s ciljem potiskivanja stranih preduzeća".

Politički analitičari takođe predviđaju da pod Bajdenom neće biti većih promjena u politici Vašingtona prema Pekingu, usljed sveopšteg nezadovoljstva po pitanju trgovinske razmjene s Kinom, ljudskih prava i zbog optužbi za špijuniranje i krađu tehnologije.

Na "crnoj listi" Pentagona, pored ostalih, nalaze se i najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme Huawei, zatim dobavljač uređaja za video nadzor Hikvision Digital Technology, državne telekomunikacioni operateri China Telekom i China Unicom, i brojna preduzeća iz sektora petrohemije, građevinarstva, brodogradnje.

Nešto kasnije, oglasili su se i iz CNOOC kompanije, rekavši da su šokirani i da žale zbog toga što su na crnoj listi zbog navodnih veza sa vojskom.

- Ovaj potez je baziran na "lažnoj i netačnoj informaciji" - napisao je CNOOC na svom sajtu, a prenio Reuters.

CNOOC je ranije rekao da je radio na procjeni situacije i da će pažljivo pratiti razvoj situacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.