NavMenu

Twitter pooštrio pravila protiv govora mržnje

Izvor: eKapija Petak, 04.12.2020. 10:22
Komentari
Podeli

(Foto: Twin Design/shutterstock)
Twitter je u srijedu, 2. decembra, proširio i pooštrio svoju politiku za sprečavanje širenja govora mržnje kojom se zabranjuje dehumanizacija osoba na rasnoj, etničkoj i nacionalnoj pripadnosti, piše Reuters.

Twitter navodi da će svi tvitovi koji sadrže ovakav govor, nakon što budu prijavljeni, biti uklonjeni sa te društvene mreže, kao i da će profili korisnika koji ovo pravilo prekrše više puta biti privremeno zaključani ili suspendovani. Iz ove društvene mreže dodali su i da će nastaviti raditi na automatskom prepoznavanju i otkrivanju potencijalno problematičnog sadržaja, prenosi portal media.ba.

Kako se navodi, Twitter je prošle godine zabranio govor koji dehumanizira druge na osnovu religije ili kaste, dok je u martu ove godine na listu zaštićenih kategorija dodao i dob, invalididet i govor.

Iz američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Color of Change, koja je dio zagovaračkih organizacija koje nastoje natjerati tehnološke kompanije da smanje govor mržnje na svojim platformama, za ovakvu odluku Twittera kažu da je riječ o ključnom ustupku koji je nastao nakon dugogodišnjeg vanjskog pritiska, piše Reuters.

Reuters navodi da je potpredsjednica ove organizacije Arisha Hatch kritikovala Twitter zbog toga što ovakve promjene nisu uvedene ranije, prije predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su održani u novembru ove godine, budući da su zagovaračke organizacije ponovo upozoravale na širenje govora mržnje u tom periodu.

Hatch je navela i to da je Twitter odbio pružiti transparentnost o načinu edukacije moderatora sadržaja na toj društvenoj mreži, kao i učinkovitost automatskog prepoznavanja sadržaja koji krši pravila Twittera.

Nakon brojnih kritika, nova pravila protiv problematičnog sadržaja uveo je i Facebook, koji je sredinom oktobra ove godine zabranio negiranje holokausta na toj društvenoj mreži, a već sredinom novembra je uklonio rasističke postove o novoj američkoj potpredsjednici Kamali Harris.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.