NavMenu

I u novembru stabilna naplata javnih prihoda u RS - Poreska uprava prikupila oko 200 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 04.12.2020. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Poreska uprava RS je u novembru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 200,5 mil KM, što je za 1,03 mil KM ili 1% više nego u istom mjesecu prošle godine, što pokazuje da je nastavljen trend stabilizacije u naplati javnih prihoda koji već pet mjeseci uzastopno bilježe rast.

Kada su u pitanju direktni porezi, naplata u novembru je iznosila 35,5 mil KM, što je za 3,6 mil KM ili 11% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Rast naplate zabilježen je kod poreza na dobit i to za 13%, odnosno naplaćeno je 1,7 mil KM više, dok je naplata poreza na nepokretnosti u novembru iznosila 1,6 mil KM, što je za oko 84.000 KM manje nego u novembru prošle godine. Najveći rast u ovom segmentu javnih prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak, i to za 15% ili 2,2 mil KM.

- Ovi podaci koji ukazuju na nastavak stabilizacije u naplati javnih prihoda u Republici Srpskoj su posebno ohrabrujući, ako se ima u vidu trenutna sveukupna situacija koju je izazvala pandemija korona virusa, odnosno nezadovoljavajuća epidemiološka situacija, smanjena kretanja i privredna aktivnost uopšte - saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Naplata doprinosa u novembru ove godine iznosila je 138,1 mil KM, što je za 7,8 mil KM ili 6% više u odnosu na uporedni mjesec prošle godine. Za Fond PIO RS naplaćeno je 78,8 mil KM ili 7% više, za Fond zdravstvenog osiguranja 49,7 mil KM ili 7% više, dok je naplata doprinosa za Fond dječje zaštite takođe veća za 7%.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata u novembru je iznosila 26,8 mil KM i manja je za 8,4 mil KM u odnosu na novembar 2019. U ovom segmentu javnih prihoda zabilježena je manja naplata taksi i naknada za 2,9 mil KM, kazni za oko 486.000 KM, dok je naplata naknada za priređivanje igara na sreću iznosila 5,4 mil KM, što je za oko milion KM ili 23% više odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Posmatrano od početka ove godine, Poreska uprava RS je za 11 mjeseci prikupila ukupno 2,242 mlrd KM što je za 2% manje nego u istom periodu prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 418,5 mil KM ili 18,6 mil KM manje, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 341,8 mil KM, što je za 14% manje. Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast te je naplaćeno 1,481 mlrd KM ili 4% više nego u prvih 11 mjeseci prošle godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.