Izvor: eKapija | Petak, 04.12.2020.| 11:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Konjuh u stečaju i dalje izvozi namještaj u Evropu - Dok čekaju strateškog partnera radnici sklapaju nove stolove i stolice

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Odavno je firma Konjuh iz Živinica u stečaju, dio po dio se prodaje, ali glavnina firme još čeka strateškog kupca. Ipak, u ovoj nekad na daleko čuvenoj firmi, nije sve stalo. Tridesetak radnika svakodnevno dolazi na posao i proizvodi namještaj, uglavnom stolove i stolice.

- Početkom ove godine dobro smo krenuli i imali veći broj narudžbi za proizvodnju namještaja, ali nas je pojava pandemije COVID-19 usporila. Imali smo narudžbu za jedan sarajevski hotel za izradu komplet namještaja i sve smo uradili kako treba, ali pošto ta ugostiteljska firma nije radila punim kapacitetom zbog pomenute pandemije, pripremljeni namještaj čeka još uvijek isporuku - ističe zamjenik predsjednika Sindikata Konjuha Ćazim Jašarević.

I pored teškoća izazvanih pandemijom, ovih 30-tak radnika proizvodi kvalitetne stolove i stolice, pa čak se i izvoze u Francusku i Austriju, te zemlje okruženja.

- Ponovo smo prošlog mjeseca radili za francusko tržište. Očito da su naši kvalitetni proizvodi iz ranijeg perioda uticala da naši stolovi i stolice opet bude predmet izvoza na to tržište. Takođe sve više narudžbi imamo i iz Austrije i uspijevamo udovoljiti kvalitetu proizvoda i vremenu isporuke. Takođe imamo narudžbe i za kancelarijski namještaj i uspijevamo udovojiti potebama naručioca - priča Jašarević.

Plate zaposlenih u Konjuhu su redovne, imaju obezbjeđena sredstva za topli obrok i prevoz, tako da za sada sve funkcioniše u najboljem redu. Naravno, kada je u pitanju minimalan broj zaposlenih, sa još uvijek skromnim mogućnostima proizvodnje u odnosu na period prije stečaja, piše zivinice.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.