Izvor: BANKAR | Petak, 04.12.2020.| 07:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fejsbukova kriptovaluta ima novo ime - Diem umjesto Libra

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Diem umjesto Libra: kriptovaluta, koju uglavnom podržava Facebook ima novo ime kako bi naglasila svoju nezavisnost od američke kompanije.

Preimenovanje je dio reorganizacije u jednostavniju strukturu, rekao je u utorak izvršni direktor Diem Assocation-a sa sjedištem u Ženevi, Stuart Levey, prenosi novinska agencija Rojters.

Diem, što na latinskom znači dan, trebao bi postati digitalni novčić povezan sa dolarom. Levey nije nagovijestio kada će biti lansiranje.

Prvo, mora se dobiti odobrenje švajcarskih nadzornih tijela. Facebook je i dalje "važan član udruženja" koja ima 27 članova, rekao je Levey.

Promjenom imena želi se naglasiti da udruženje Diem "djeluje samostalno i nezavisno", dodao je.

Diem pokušava da se razlikuje od ostalih davatelja kripto usluga baveći se problemima važnim za regulatore i zapadne vlade – uključujući kontrolu sankcija i finansijski kriminal, rekao je Levey.

Facebook je svojim planovima za vlastiti digitalni novac pozvao vlade, supervizore i centralne banke širom svijeta na akciju. U aprilu je Udruženje Libra u Švajcarskoj podnijela zahtjev za odobrenje kao sredstvo plaćanja.

Međutim, mnoge vlade imaju rezerve oko dozvoljavanja Facebook-u da prodre u finansijski sektor sa digitalnom valutom. Zbog napretka kriptovaluta, Evropska centralna banka (ECB) sada razmišlja o stvaranju "digitalnog evra".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.