Izvor: Tanjug | Petak, 04.12.2020.| 07:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ECB: Evropljani okreću leđa kešu u strahu od korone

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Potrošači u evrozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i namjeravaju da nastave tu praksu, pokazuje juče, 3. decembra, objavljeno istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Pandemija je ubrzala postojeći, mada postepeni, trend napuštanje gotovine, pri čemu sve popularniji postaju novi načini beskontaktnog plaćanja karticama, telefonima, pa i satovima.

Oko 40% ispitanika, od 17.779 učesnika u anketi ECB-a sprovednoj u julu, izjavilo je da od početka pandemije manje koriste gotovinu, a 87% njih namjerava da zadrži tu naviku i kada se pandemija završi.

Kao najčešći razlog za to navode olakšano elektronsko plaćanje u maloprodaji i strah od zaraze u dodiru sa fizičkim novčanicama.

Od moguće zaraze virusom korona putem novčanica najviše strahuju ispitanici iz Španije i Portugalije, dok taj rizik najmanje brine Estonce, Austrijance i Slovence.

ECB je istovremeno objavila i rezultate istraživanja o platnim navikama punoljetnih građana evrozone u 2019. godini, koji pokazuju se oni sve više okreću upotrebi kartica za plaćanja u maloprodaji, iako je gotovina i dalje bila najčešće korišćeno sredstvo plaćanja na kraju prošle godine.

Prema ovoj studiji, punoljetni građani u evrozoni koristili su prošle godine gotovinu za 73% plaćanja u trgovinama na malo, pri čemu je udio keša u ukupnoj vrijednosti izvršenih plaćanja iznosio 48%. U prethodnoj studiji ECB, sprovedenoj 2016. godine, gotovina je korišćena za 79% tih plaćanja (54% u vrednosnom smislu).

Upotreba kartica za plaćanja u maloprodaji porasla je tokom tri godine za pet procentnih poena, sa 19% na 24%.

Gotovo četiri od deset transakcija karticama (38%) u maloprodaji obavljeno je 2019. beskontaktnom tehnologijom, pri čemu postoje znatne razlike među zemljama evrozone, što je možda posljedica rezultat neujednačene dinamike uvođenja beskontaktnih kartica i terminala.

Onlajn kupovine su potrošači u evrozoni uglavnom plaćali karticama (49% transakcija), a jedna od četiri transakcije na mreži izvršena je korišćenjem servisa (rješenja) za e-plaćanja. Četiri od deset računa plaćano je debitnim, dva od deset kreditnim karticama.

Udio beskontaktnih u ukupnim kartičnim plaćanjima bio je najveći u Slovačkoj (77% svih beskontanih kartičnih plaćanja), a slijedi Grčka (73%).

S druge strane najmanji udio beskontaktnih u ukupnim kartičnim plaćanjima bio je u Belgiji (16%).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.