Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.12.2020.| 11:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BH sedmica inženjerstva od 9. do 16. decembra u Tuzli

Ilustracija
Ilustracija (Foto: jamesteohart/shutterstock.com)
Inovacije i pametne tehnologije u fokusu su konferencije BH sedmica inženjerstva, koja će ove godine biti održana u hibridnom obliku od 9. do 16. decembra u Tuzli.

BH sedmica inženjerstva i ove godine okuplja veliki broj eminentnih profesora, inovatora, poduzetnika u organizacionom odboru, te spaja akademsku zajednicu BiH sa akademskom zajednicom naše dijaspore.

U okviru konferencije bit će predstavljene inovacije, svjetske tendencije i uspješne inicijative iz oblasti pametnih tehnologija, Green Deal rezolucije Evropske komisije, održivih resursa, a govornici će demonstrirati načine na koje se privreda BiH približava svjetskim trendovima u tim oblastima, prenosi startbih.ba.

Konferencija je namijenjena ljudima iz struke, kao i građanima koji se žele bolje upoznati sa inžinjerskim rješenjima i tehnološkim razvojem u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju 9. decembra otvara FinTech Industry sa panelom o temi virtuelnog novca, digitalnih valuta i e-bankarstva, a registracija za ovaj panel može se obaviti na ovom linku.

Drugog dana konferencije, 10. decembra, biće riječi o pametnim tehnologijama u polju mobilnosti i transporta koje su esencijalni dio tehnologija pametnih gradova.

Pametni gradovi i Green Deal u BiH, jedna je od tema trećeg dana konferencije. Centralni konferencijski dio BH sedmice inženjerstva bavi se rješenjima i razvojem alata za suzbijanje klimatskih promjena čija ozbiljnost ima direktan uticaj na naše zdravlje, raspoloženje i svakodnevnicu. Sesije koje će održati stručnjaci, akademici, privrednici, inovatori, istraživači i inženjeri pobliže će predstaviti načine održivog napretka kroz upotrebu pametnih tehnologija, vještačke inteligencije, i uključenje u sprovedbu Green Deal rezolucije koju je donijela Evropska komisija.

Detaljnije o programu, svim sesijama i govornicima se može pronaći na web adresi www.bhing.ba, a za učestvovanje u hibridnoj konferenciji koja će se odvijati u formi Zoom webinara može se registrovati OVDJE.

Od 12. do 15. decembra najavljen je online sajam MADEINBiH. Digitalizacija društva je neminovna, a zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom dodatno je katalizovala taj proces. Organizatori su napravili onlajn platformu na kojoj firme mogu predstaviti svoje proizvode i usluge po modelu B2B – business to business.

Osmog dana konferencije, 16. decembra, B&H Innovation Nation 2020 Showcase IEEE Innovation Nation program u Bosni i Hercegovini organizuje BH Futures fondacija sa akademskim partnerom Univerzitetom La Trobe i IEEE, najvećom svjetskom profesionalnom organizacijom. Sastoji se od 10 sedmica intenzivnog akademskog sadržaja koji uči studente o generaciji ideja kroz design thinking, razvijanje poslovnog modela, marketing, osnove finansija, i vještinu pitchinga investitorima.

U ovogodišnjem programu je učestvovalo preko 50 učesnika (studenata i mladih profesionalaca koji imaju maksimalno 30 godina). Ovaj događaj će biti finalna prezentacija njihovog rada. Uvod i keynote prezentaciju održaće Ned Lomigora, osnivač i CEO CapeAnn Tech-a i član odbora MIT Enterprise Foruma u Njujorku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.