Izvor: Klix | Četvrtak, 03.12.2020.| 10:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zastupnici Parlamenta FBiH usvojili Nacrt zakona o gasovodu Južna interkonekcija

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je na jučerašnjoj onlajn sjednici većinskim brojem glasova Nacrt zakona o gasovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

Usvajanjem teksta zakona trebalo bi da budu stvoreni preduslovi za realizaciju ovog gasovodnog projekta na pravcu iz Zagvozda u Hrvatskoj do Posušja u Bosni i Hercegovini, preko Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika, sa ovojkom za Mostar.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić izjavio je tokom sjednice da je projekt prepoznat kao jedan od najvećih prioriteta za Federaciju BiH, s obzirom na to da je postojeći gasovod star 42 godine.

Izgrađen je 1979. godine i karakterizira zastarjelost, te veliku opterećenost tokom zimskih perioda kada je potrošnja gasa najveća.

Inače, Federacija BiH se snabdijeva prirodnim gasom iz samo jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni gasovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika.

Salkić je podvukao da je realizacija projekta ključna za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom.

Projekat je uvršten u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente donesene na nivou Federacije i BiH uključujući i Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, Okvirnu energetsku strategiju FBiH do 2035. godine, te Program javnih investicija FBiH 2020-2022.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.