Izvor: B92 | Četvrtak, 03.12.2020.| 07:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bugari u Hrvatsku dovode prvu mrežu teretnih dronova na svijetu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: iSam iSmile/shutterstock.com)
Osječka vazdušna luka biće prva u Hrvatskoj s koje će polijetati i slijetati dronovi, te bi trebalo da postane regionalni centar za prevoz tereta dronovima. To je plan bugarskog startapa Dronamics, koji razvija i upravlja bespilotnim teretnim ljetelicama i koji želi da pozicionira Osijek kao jednu od pet ključnih luka za dronove u Uniji. Prvi ugovor već je potpisao s operaterom italijanske luke Breša.

Masimo Rokaseka, direktor za prevoz tereta u italijanskoj grupi Save, operateru vazdušne luke Breša, kaže da su ušli u partnerstvo s Dronamics-om.

- Partnerstvo s Dronamics-om ključno je za nas u ovo kritično vrijeme velike potražnje za vazdušnim prevozom uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali kada imate način premještanja tereta bez putovanja s njim, distributivni lanci postaju otporni na zatvaranja - kaže Rokaseka.

Dodaje da je pozicioniranje luke Breša, koja je u središtu italijanskog industrijskog bazena kao centra za bespilotni prevoz tereta, nova i uzbudljiva poslovna prilika, piše Jutarnji list.

Davor Forgić, direktor Vazdušne luke Osijek u izjavi za regionalni avio-portal ZamaAero potvrdio je da zna za bugarski projekat.

Ugovor je, navodno, već potpisan.

- Na ovom projektu smo radili u velikoj tajnosti. Htjeli smo nišu gde ćemo biti prvi, te gdje ćemo iskoristiti upravo nove tehnologije koje otvaraju velike mogućnosti. Ovo je velika prilika za Osijek u kojoj vidimo budućnost naše vazdušne luke u okruženju velikih - kaže Forgić.

ZamaAero navodi da bi prve cijene prevoza tereta bile manje od 3 EUR po kilogramu na letovima do Berlina, Bazela, Milana, Atine, Bukurešta, Varšave, a manje od četiri evra na letovima do Barselone, Osla, Helsinkija, Stokholma i Londona.

Svilen Rangelov, suosnivač i izvršni direktor firme Dronamics, kaže da želi u Evropi, gdje dronovi koji imaju doseg do 2.500 kilometara već sada jednim letom mogu preći cijeli kontinent i gdje ima više od 3.000 zračnih luka i pista, zakoračiti u nove prilike koje je otvorila EU sa sinhronizovanom regulativom.

- EU i EASA pokazali su izuzetno regulatorno vođenje na polju vazdušne mobilnosti i srećni smo što smo pronašli tako sjajne aerodromske partnere koji će raditi s nama na pioniru ove nove tehnologije - kaže Rangelov.

Osječka vazdušna luka, ako se planovi Dronamics-a ostvare, postala bi prvo središte za prevoz tereta dronovima u Hrvatskoj, ali i u regionu. Pet ključnih, regionalnih luka, kako je zamislio bugarski startap, bile bi Lijež u Belgiji, gdje se nalazi evropsko sedište Alibabe, Breši u Italiji, gradovima Ševde u Švedskoj i Sejnejoki u Finskoj.

Preko njih bi Dronamics pružao svoje usluge kurirskim službama, dostavljačkim službama, poštama, e-trgovini i drugima. Bio bi usmjeren na poslovne korisnike, a oni bi pak kroz tu mrežu imali doseg do 300 miliona potencijalnih korisnika.

Mreža, koja bi u punom opsegu trebalo da naraste na 35 luka u 11 evropskih zemalja, te da ubrza i pojeftini prevoz tereta, očekuje se da bi krenula s radom početkom 2022. godine, nakon što se sinhronizuju propisi za dronove na nivou EU.

Unija, naime, planira od 1. januara 2021. da počne da primjenjuje prvi jedinstveni EU propis o bespilotnim letjelicama. Dronamic je već najavio da će na temelju te nove, sinhronizovane regulative, zatražiti odobrenja za početak operativnog poslovanja do kraja iduće godine. Ostalih 30 vazdušnih luka bi se nadovezale na tu mrežu.

Startap Dronamics, koji su 2014. osnovali braća Rangelov, ekonomista i vazduhoplovni inženjer, razvio je i prototip drona koji planiraju da koriste. Riječ je o teretnoj bespilotnoj ljetelici s fiksnim krilima, koju zovu Crni labud i koja ima kapacitet od 350 kg i domet do 2.500 kilometara.

- Radimo s nekoliko najvećih dostavljačkih službi kako bismo svojim kupcima pružili kapacitet prevoza, kao i s nizom ključnih igrača direktno na više prilagođenih rješenja - zaključuje Rangelov.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.