Izvor: startbih.ba | Četvrtak, 03.12.2020.| 07:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

DŽINDIĆ: U toku izrada idejnih projekata za hidroelektrane Janjići i Ustikolina

Nermin Džindić
Nermin Džindić (Foto: fbihvlada.gov.ba)
Namjenska industrija u FBiH u dosadašnjem dijelu godine ima veći prihod od planiranog, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u razgovoru za Avaz.

- Što se tiče FBiH, namjenska industrija ima blagi rast i do kraja godine imat ćemo stopostotno izvršenje plana, a i premašit ćemo ga. Koronavirus je utjecao na namjensku industriju. Već u martu pojavom prvog klastera u Igmanu pravili smo odgovarajuće korekcije i izmjene, i na dnevnoj bazi se vrši koordinacija. Bilo je otkazivanja nekih komponenti, ali je bilo i povećanja nekih drugih proizvoda. Ova godina će biti jedna od uspješnijih - dodao je Džindić.

Govoreći o investicijama u energetskom sektoru FBiH, Džindić ističe da su završeni pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla.

- Kineski partner je tu i radi se projektiranje i priprema za daljnje faze izgradnje. Imamo dva problema na ovom projektu. Prvi je proces koji traje pred Energetskom zajednicom i to je ta prijava koja se odnosi na nedozvoljenu državnu pomoć. Mislim da je 7. decembra novi termin arbitraže i nadamo se da ćemo uspjeti dokazati da se ne radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći. Drugi problemčić je da je kineski partner prijavio problem sa svojim podizvođačima, a trenutno se pokušava naći alternativno rješenje preko druge dvije kompanije koje su u svjetskom vrhu proizvodnje elektroenergetske opreme - naglasio je Džindić.

U ovom trenutku u energetskom sektoru je, kaže, aktivno nekoliko većih investicija.

- Vjetropark Podveležje je u fazi puštanja, očekujemo probni rad svih agregata početkom naredne godine i u prvom kvartalu priključenje u sistem. U toku je izrada idejnih projekata za projekte hidroelektrana Janjići i Ustikolina. Ova dva projekta imaju svoju perspektivu s obzirom na potpisane ugovore s Energetskom zajednicom - kazao je Džindić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.