Izvor: biznis.ba | Srijeda, 02.12.2020.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aktiviran Garancijski fond za pomoć privredi u FBiH

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Garancijski fond koji je Vlada Federacije BiH uspostavila pri Razvojnoj banci Federacije BiH, kao mjera poticaju oporavka privrede, stavljen je u svoju punu funkciju. Podržano je osam kreditnih zahjeva privrednicima u okviru kreditno-garantnih programa, te osigurane garancije za kredite u iznosu od 13.295.000 KM.

Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa imaju za cilj očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, obezbjeđivanje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja.

V.d. predsjednika uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić ističe da je sa jučeranjim danom odobreno osam garancija privrednim subjektima, te da je nakon potpisanih ugovora o poslovnoj saradnji sa komercijalnim bankama, Garancijski fond Vlade Federacije BiH pri Razvojnoj banci ovih dana aktiviran u punom kapacitetu.

- Garancija obezbjeđuju 50% ukupnog iznosa odobrenog kredita, a prvih osam odobrenih su iz kreditno-garantnog programa za izvoznike. Namjena odobrenih kredita je finansiranje obrtnih i nabavku stalnih sredstava. U narednim danima očekujemo dosta zahtjeva. Sve to govori o opravdanosti poteza Vlade FBiH za formiranjem ovog fonda - kazao je Fejzić.

Garancije Fonda namijenjene su jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora finansiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom na privredu FBiH i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje.

- Riječ je o izuzetno važnom instrumentu Vlade FBiH za dugoročnu podršku privrednim aktivnostima, odnosno poticaju oporavka privrede. Garancije fonda Razvojna banka FBiH izdaje krajnjim korisnicima i služe kao dio obezbjeđenja kredita koji poduzetnici koriste kod komercijalnih banaka. Namjena kredita koje komercijalna banka odobravaju poduzetnicima, odnosi se na pet kreditno-garantnih programa koje je usvojila Vlada FBiH. Komercijalna banka iz vlastitih izvora obezbjeđuje sredstva kredita, a Razvojna banka izdaje garancije iz Garancijskog fonda za obezbjeđenje dijela tih kredita - pojasnio je Fejzić.

Garancije fonda mogu se isključivo odobravati za kreditno-garantne programe namijenjene za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, za mikro, mala i srednja preduzeća, za poljoprivredu i prehrambenu industriju, velika preduzeća i izvoznike.

Fejzić također ističe da je prethodno Razvojna banka sa 10 komercijalnih banaka potpisala ugovore o poslovnoj saradnji, čime je aktivirala sredstva Garancijskog fonda i omogućila bankama odobravanje kredita privrednicima i obrtnicima uz korištenje garancije Garancijskog fonda kao instrumenta osiguranja 50% odobrenog kredita.

Vlada FBiH je za ovaj fond obezbjedila ukupno 100 mil KM sredstava, koja služe kao izvor za garancije koje će Razvojna banka Federacije BiH, u ime Vlade Federacije BiH izdavati poduzetnicima tj. korisnicima kredita odobrenih kod komercijalnih banaka. Garantni potencijal je peterostruko veći, odnosno, iznosi 500 mil KM.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE