Izvor: biznis.ba | Srijeda, 02.12.2020.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aktiviran Garancijski fond za pomoć privredi u FBiH

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Garancijski fond koji je Vlada Federacije BiH uspostavila pri Razvojnoj banci Federacije BiH, kao mjera poticaju oporavka privrede, stavljen je u svoju punu funkciju. Podržano je osam kreditnih zahjeva privrednicima u okviru kreditno-garantnih programa, te osigurane garancije za kredite u iznosu od 13.295.000 KM.

Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa imaju za cilj očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, obezbjeđivanje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja.

V.d. predsjednika uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić ističe da je sa jučeranjim danom odobreno osam garancija privrednim subjektima, te da je nakon potpisanih ugovora o poslovnoj saradnji sa komercijalnim bankama, Garancijski fond Vlade Federacije BiH pri Razvojnoj banci ovih dana aktiviran u punom kapacitetu.

- Garancija obezbjeđuju 50% ukupnog iznosa odobrenog kredita, a prvih osam odobrenih su iz kreditno-garantnog programa za izvoznike. Namjena odobrenih kredita je finansiranje obrtnih i nabavku stalnih sredstava. U narednim danima očekujemo dosta zahtjeva. Sve to govori o opravdanosti poteza Vlade FBiH za formiranjem ovog fonda - kazao je Fejzić.

Garancije Fonda namijenjene su jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora finansiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom na privredu FBiH i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje.

- Riječ je o izuzetno važnom instrumentu Vlade FBiH za dugoročnu podršku privrednim aktivnostima, odnosno poticaju oporavka privrede. Garancije fonda Razvojna banka FBiH izdaje krajnjim korisnicima i služe kao dio obezbjeđenja kredita koji poduzetnici koriste kod komercijalnih banaka. Namjena kredita koje komercijalna banka odobravaju poduzetnicima, odnosi se na pet kreditno-garantnih programa koje je usvojila Vlada FBiH. Komercijalna banka iz vlastitih izvora obezbjeđuje sredstva kredita, a Razvojna banka izdaje garancije iz Garancijskog fonda za obezbjeđenje dijela tih kredita - pojasnio je Fejzić.

Garancije fonda mogu se isključivo odobravati za kreditno-garantne programe namijenjene za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, za mikro, mala i srednja preduzeća, za poljoprivredu i prehrambenu industriju, velika preduzeća i izvoznike.

Fejzić također ističe da je prethodno Razvojna banka sa 10 komercijalnih banaka potpisala ugovore o poslovnoj saradnji, čime je aktivirala sredstva Garancijskog fonda i omogućila bankama odobravanje kredita privrednicima i obrtnicima uz korištenje garancije Garancijskog fonda kao instrumenta osiguranja 50% odobrenog kredita.

Vlada FBiH je za ovaj fond obezbjedila ukupno 100 mil KM sredstava, koja služe kao izvor za garancije koje će Razvojna banka Federacije BiH, u ime Vlade Federacije BiH izdavati poduzetnicima tj. korisnicima kredita odobrenih kod komercijalnih banaka. Garantni potencijal je peterostruko veći, odnosno, iznosi 500 mil KM.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.