Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 02.12.2020.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS dobija prvu banku humanog mlijeka

Ilustracija
Ilustracija (Foto: tisskananat/shutterstock.com)
Kampanja za humanitarnu akciju "S ljubavlju hrabrim srcima", koja se već 11 godinu zaredom organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika RS, počela je u utorak, 1. decembra, a prikupljena sredstva ove godine idu za pokretanje prve banke humanog mlijeka u RS.

Prva banka humanog mlijeka u RS biće osnovana u okviru Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino, mlijeko.

Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS Mrvice.

Tim povodom juče je održan sastanak Željke Cvijanović, predsjednice RS, i Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS Mrvice, na kojem je iskazana obostrano zadovoljstvo jer će RS dobiti prvu Banku humanog mlijeka, koja je od velikog značaja za prijevremeno rođene bebe. Cvijanović je rekla da će se od prikupljenog novca u okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" uspostaviti prva banka humanog mlijeka u RS, ali i u BiH.

- Moja zahvalnost ide prema Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece Mrvice koji su inicijatori jedne velike i dobre ideje, ali isto tako i ljudima u UKC RS koji su je prihvatili - kazala je Cvijanović.

Istakla je da ove godine zbog složene epidemiološke situacije izazvane virusom korona neće biti tradicionalnog okupljanja za akciju "S ljubavlju hrabrim srcima", ali će postojati program.

Amela Šukalo Filipović iz Udruženja roditelja prijavremeno rođene djece u RS Mrvice kazala je da su zahvalni na podršci institucija inicijativi udruženja.

- Smatramo da je ovo jako bitna aktivnost i za udruženje, a i za našu zemlju, i ovo će ujedno biti prva Banka humanog mlijeka u našem regionu. Banka humanog mlijeka je od velikog značaja za sve prijevremeno rođene bebe jer ono predstavlja i lijek za bebe. Ovom aktivnošću podižemo svijest o prijevremenom rođenju, koje je nažalost sve češća pojava - navela je Šukalo Filipović.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u RS neće biti moguće održati donatorsko veče kao do sada, već će tim povodom biti organizovan prikladan televizijski program na RTRS-u i ATV-u 27. decembra u večernjem terminu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.