Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 02.12.2020.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

VIDOVIĆ: Drugi rebalans budžeta 3,636 mlrd KM

Zora Vidović
Zora Vidović (Foto: YouTube/Screenshot)
Drugim rebalansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu planirano je 3,636 mlrd KM, što je više za 23 mil KM, odnosno 0,6% u odnosu na prvi rebalans budžeta, rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske Prijedlog drugog rebalansa budžeta za 2020. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku, Vidović je rekla da ukupna budžetska sredstva, osim poreskih i neporeskih prihoda, uključuju i primitke od 833,8 mil KM, a odnose se na primitke za nefinansijsku imovinu, primitke od finansijske imovine, od zaduživanja i na ostale primitke.

Ona je navela da je rebalansom budžeta za ovu godinu planiran budžetski deficit od 412,2 mil KM, dok je Prijedlogom drugog rebalansa budžeta planiran budžetski deficit od 394 mil KM, i manji je za 18,5 mil KM.

- Planirani budžetski deficit od 393,8 mil KM biće pokriven neto finansiranjem, odnosno razlikom između planiranih primitaka od finansijske imovine, zaduživanja i ostalih primitaka i izdataka za finansijsku imovinu, izdataka za otplatu duga i ostalih izdataka - navela je Vidović.

Ona je navela da je kao potreba dalje podrške zdravstvu i privredi u borbi s posljedicama pandemije virusa korona došlo do rasta budžetskih izdataka od kojih se izdvaja povećanje transfera Kompenzacionom fondu za dodatnih 21 mil KM u odnosu na prvi rebalans, te subvencija za podsticaje za povećanje plata radnicima za 3 mil KM, tako da su i pored uštede od 13,3 miliona na izdacima, ukupni budžetski izdaci povećani za 23 mil KM.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.