NavMenu

VIDOVIĆ: Drugi rebalans budžeta 3,636 mlrd KM

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 02.12.2020. 08:56
Komentari
Podeli
Zora Vidović (Foto: YouTube/Screenshot)Zora Vidović
Drugim rebalansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu planirano je 3,636 mlrd KM, što je više za 23 mil KM, odnosno 0,6% u odnosu na prvi rebalans budžeta, rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske Prijedlog drugog rebalansa budžeta za 2020. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku, Vidović je rekla da ukupna budžetska sredstva, osim poreskih i neporeskih prihoda, uključuju i primitke od 833,8 mil KM, a odnose se na primitke za nefinansijsku imovinu, primitke od finansijske imovine, od zaduživanja i na ostale primitke.

Ona je navela da je rebalansom budžeta za ovu godinu planiran budžetski deficit od 412,2 mil KM, dok je Prijedlogom drugog rebalansa budžeta planiran budžetski deficit od 394 mil KM, i manji je za 18,5 mil KM.

- Planirani budžetski deficit od 393,8 mil KM biće pokriven neto finansiranjem, odnosno razlikom između planiranih primitaka od finansijske imovine, zaduživanja i ostalih primitaka i izdataka za finansijsku imovinu, izdataka za otplatu duga i ostalih izdataka - navela je Vidović.

Ona je navela da je kao potreba dalje podrške zdravstvu i privredi u borbi s posljedicama pandemije virusa korona došlo do rasta budžetskih izdataka od kojih se izdvaja povećanje transfera Kompenzacionom fondu za dodatnih 21 mil KM u odnosu na prvi rebalans, te subvencija za podsticaje za povećanje plata radnicima za 3 mil KM, tako da su i pored uštede od 13,3 miliona na izdacima, ukupni budžetski izdaci povećani za 23 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.