Izvor: eKapija | Srijeda, 02.12.2020.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Brčko distrikta usvojila Program mjera za pomoć privrednicima

Brčko
Brčko (Foto: Dragana Pajkanović)
Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u utorak usvojila je Program mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu kojima je zbog epidemije koronavirusa zabranjen rad.

Program se odnosi na finansijsku pomoć preduzećima, preduzetnicima i poslovnim jedinicama kojima je naredbom Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH rad zabranjen od 22. novembra 2020. godine, kada je od 22 sata nastupio i policijski sat na području distrikta.

Kako je saopšteno iz vlade, programom su obuhvaćeni hoteli i ostali smještaj, gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, ostali kopneni prevoz putnika, djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, djelatnosti pripreme i usluživanja pića, djelatnosti kockanja i klađenja, te fitnes centri.

Korisnici koji ispunjavaju uslove i kriterijume imaće pravo na nadoknadu bruto plata u visini isplaćenih bruto plata u oktobru 2020. godine.

Visina sredstava za subvenciju nadoknade isplaćene bruto plate u razdoblju zabrane utvrdiće se na temelju zaprimljenih zahtjeva po javnom pozivu po ovom programu razmjerno broju dana trajanja zabrane rada.

Iz Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH kazali su da korisnici ovog programa uskoro mogu očekivati i objavu javnog poziva.

Vlada je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici primila k znanju Informaciju o troškovima plata za subjekte kojima je po odluci Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH zabranjen rad u trajanju od 15 dana.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.