Izvor: Tanjug | Srijeda, 02.12.2020.| 08:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Postavljen kamen temeljac postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova - Investicija u Obrenovcu vrijedna više od 200 mil EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je u utorak, 1. decembra, postavljen kamen temeljac, smanjiće nivo zagađenja vazduha, ali i poboljašati energetsku stabilnost u zemlji, izjavio je v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić

Grčić je istakao da je vrijednost izgradnje tog projekta 210 mil EUR, a da će oko 120 mil EUR biti realizovano kroz rad domaćih firmi.

Naglasio je da je to veoma važno za rast domaće privrede, jer, dodaje, EPS utiče direktno na rast BDP-a 3% na nivou godine i još 3% indirektno kroz građevinu i ostale grane.

Grčić je naveo da je ovo treći takav projekat u zemlji, a drugi u Obrenovcu. Takvi projekti, istakao je, garantuju budućost termolektrana u Srbiji i energetsku stabilnost.

- Projekat odsumporavanja u TENT-u B smanjiće nivo zagađenja vazduha sa sadašnjih 80.000 tona sumpor-dioksida na nivou godine, na 4.500 tona, tako da će se za 20 puta smanjiti ova vrsta zagađenja - rekao je Grčić.

Naveo je da je Nikola Tesla B jedan od modernijih elektrana u zemlji, sastoji se od dva velika kotla od 650 megvata, a iz TENT-a A i B, dodaje Grčić, proizvodi se više od 50% srpske struje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.