NavMenu

Počinje realizacija projekta Pametne škole 2 u TK - Uskoro tender za energetsku obnovu 18 objekata

Izvor: eKapija Utorak, 01.12.2020. 14:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky)Ilustracija
Potpisivanjem Ugovora o pozajmici za predfinansiranje projektnih aktivnosti i zvanično je započela implementacija projekta "Inovativnim umom do ICT pametnih škola – Pametne škole 2".

Radi se o projektu kojeg Vlada TK realizira u saradnji sa Centrom za razvoj i podršku Tuzla (CRP), a koji je svojevrsni nastavak nedavno uspješno realiziranog projekta "Inovativnim umom do ICT pametnih škola – Pametne škole".

Novi projekat, koji simbolično nosi nastavak 2 (Pametne škole 2), je vrijedan 3,6 mil KM, a implementiraće se u okviru EU/IPA INTERREG programa prekogranične saradnje Hrvatska–BiH–Crna Gora 2014-2020. Vodeći partner na projektu je Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, a partneri na projektu su Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavska županija iz Hrvatske. U 27 mjeseci, koliko se projekt planira provoditi, biće uloženo u toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u 33 objekta osnovnih i srednjih škola u projektnom području, i to 18 školskih objekata na Tuzlanskom kantonu, prenosi RTV Lukavac.

Od ukupnog iznosa sredstava, na Tuzlanski kantonu se odnosi blizu 2 mil KM za implementaciju projektnih aktivnosti. Obaveze Vlade Tuzlanskog kantona ogledaju se u sufinansiranju projekta u iznosu od 280.000 KM, te obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava u vidu pozajmice u iznosu od 300.000 KM, koja su neophodna za predfinansiranje projektnih aktivnosti, a što je i predmet juče potpisanog ugovora.

- Najznačajnije aktivnosti u okviru projekta su vezane za infrastrukturne radove na energetskoj obnovi škola. Uz partnerski sporazum, potpisali smo ugovor o pozajmici 300.000 KM i krećemo u realizaciju projekta. Pravila Projekta su takva da najprije trošimo vlastita finansijska sredstva, a nakon opravdavanja utroška tih sredstava EU ih refundira, nakon čega krećemo sa drugom fazom. Nakon uspješno realiziranog projekta ova pozajmljena sredstva ćemo vratiti u budžet Tuzlanskog kantona - rekao je projekt menadžer Edin Zahirović.

Istaknuo da će, s obzirom na to da su sada već osigurana sredstva, već u narednim danima krenuti sa raspisivanjem tendera za izbor izvođača radova, kako bi se već u rano proljeće moglo krenuti i sa praktičnim radovima u školskim objektima.

- Inspiracija za projekat "Pametne škole 2" jeste uspješno realiziran prethodni projekat "Pametne škole". U prvom projektu smo obuhvatili ukupno 7 škola, od čega 6 u Tuzlanskom kantonu i jednu u Posavskoj županiji u Republici Hrvatskoj. Ovaj novi projekat obuhvata skoro 5 puta veći broj škola, tako da ćemo sada energetski obnoviti 18 škola u našem kantonu. To je pokazatelj da je Europska unija bila zadovoljna realizacijom prethodnog projekta, da je prepoznala njegov potencijal, te nam sada odobrila i novi projekat znatno većeg kapaciteta - kazala je pomoćnica ministra za razvoj Erna Kusturica, te dodala da je najveći doprinos ovih aktivnosti ustvari usmjeren prema učenicima.

- To se najbolje vidi u objektima koji su bili predmetom radova u prvom projektu. Prije naših intervencija učenici su nastavu slušali u jaknama, sa šalovima i kapama, te je, u takvim uslovima, bio upitan i kvalitet samog obrazovnog procesa. Danas ti učenici imaju sasvim drugačije, znatno uslovnije učionice, te ne sumnjamo da je uz bolje uslove za učenje i rad, i kvalitet njihovog znanja i stepen usvajanja novih saznanja znatno veći - zaključila je Kusturica.

Ugovor o pozajmici u ponedjeljak, 30. novembra, je u ime Vlade TK potpisao ministar privrede TK Asmir Hasić, dok je to u ime CRP-a učinila direktorica Centra Alenka Savić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.