Izvor: eKapija | Utorak, 01.12.2020.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grijanje u Kampusu UNSA preuzele KJKP Toplane - Na mjestu kotlovnice planirana gradnja velikog postrojenja za priključenje budućih objekata

Ilustracija
Ilustracija (Foto: sabath/shutterstock.com)
Potpisivanjem ugovora u ponedjeljak, 30. novembra, o korištenju i održavanju termoenergetskog postrojenja za proizvodnju toplotne energije između Univerziteta u Sarajevu i KJKP Toplane, te ministarstava za obrazovanje, nauku i mlade i komunalne privrede i infrastrukture, trajno je riješen dugogodišnji problem grijanja u Kampusu UNSA.

Ugovor su potpisali rektor Rifat Škrijelj i v.d. direktora Toplana Amel Đogić, te ministri Anis Krivić i Nihada Glamoč, u prisustvu premijera Marija Nenadića, saopšteno je na sajtu Grada Sarajeva.

Prema ovom ugovoru, UNSA će predati Toplanama na korištenje i održavanje kotlovnicu, podstanicu, instalacije, opremu, prateće prostorije i distributivnu mrežu u Kampusu i izvan njega, radi isporuke toplotne energije.

Grijanje iz sistema Toplana korisnicima objekata u Kampusu će biti uspostavljeno za nekoliko dana, odnosno nakon što se obavi redovan servis na kotlovnici i podstanici.

Premijer Nenadić je kazao kako je sretan da je Vlada konačno riješila ovaj dugogodišnji problem i to na kvalitetan način, sa jasno i detaljno definisanim obavezama potpisnika Ugovora, zbog čega više nikada neće biti dovedeno u pitanje grijanje korisnika Kampusa.

- Mislim da smo napravili jedan strateški iskorak, jer ovaj projekt treba da se razvija i ubuduće, da se pokaže ekološka odgovornost naspram ovog grada i njegovih stanovnika - naglasio je premijer Nenadić.

Rektor Škrijelj je naglasio da je ovim Ugovorom problem trajno riješen, a na to se čekalo devet godina, jer je još 2011. godine donesen zaključak da Toplane preuzmu kotlovnicu u Kampusu.

Kazao je da će korisnici organizacionih jedinica UNSA smještenih u Kampusu ubuduće imati uredno i bolje grijanje nego do sada, ali i da će kotlovnica u sastavu Toplana emitirati manje zagađujućih materija u zrak.

Ministar Krivić je istakao da će studenti zasigurno osjetiti razliku u boljem grijanju, a prelaskom na sistem Toplana ostvarit će se i uštede na računima za oko 350.000 KM na godišnjem nivou.

Kako je navela ministrica Glamoč, obaveza je ministarstva kojim ona rukovodi da obezbijedi sredstva u budžetu za projektovanje i rekonstrukciju kotlovnice u narednom periodu, radi osiguranja što kvalitetnije isporuke toplotne energije.

V.d. direktora Toplana Đogić je istakao da je ugovorom predviđen prelazak u vlasništvo ovog preduzeća dijela zemljišta na kojem se nalazi kotlovnica. Tu će se graditi veliko postrojenje na koje će biti priključen i veći broj objekata, čija je gradnja planirana regulacionim planom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.