Izvor: eKapija | Utorak, 01.12.2020.| 13:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nastavlja se podrška istraživačko-razvojnih kapaciteta u BiH - Njemačka donirala vrijednu opremu Mašinskom fakultetu u Tuzli

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Sergi Lopez Roig/shutterstock.com)
Njemačka vlada je dostavila specijalizovanu opremu za trodimenzionalno printanje Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Oprema vrijedna više od 28.000 EUR predstavlja nastavak kontinuirane podrške razvoju privatnog sektora i istraživačko-razvojnih kapaciteta u Bosni i Hercegovini.

Oprema će omogućiti bolju obuku, olakšati razvoj prototipova novih proizvoda i povećati konkurentnost domaćih kompanija.

- Ova vrsta opreme otvara nove mogućnosti za razvoj ekonomije i podstiče dodatna ulaganja, te pomaže u stvaranju radnih mjesta koja su prijeko potrebna, posebno za mlađu generaciju - naglasila je gospođa Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Denijal Sprečić istakao je da je ovo važan doprinos opremanju istraživačke laboratorije.

- Aditivna proizvodnja, odnosno 3D printanje, jedan je od 9 stupova 4. industrijske revolucije i primjena takvog sistema pomoći će Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa modernim svjetskim trendovima u industrijskoj proizvodnji - napomenuo je.

Prema njegovim riječima, saradnja s privatnim sektorom će se nastaviti, dok će istraživačko-razvojna laboratorija ostati dostupna studentima, članovima osoblja, poduzećima i svima koji izraze potrebu ili želju da uključe istraživački kapacitet Mašinskog fakulteta u provedbu svojih aktivnosti.

Opremu je u ime njemačke vlade isporučio GIZ u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.