Izvor: Gradnja.rs | Utorak, 01.12.2020.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova Google alatka mapira gradove u kojima treba saditi drveće da bi se smanjilo zagrijevanje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
Environmental Insights Explorer nova je Google alatka koja je osmišljena da pomogne gradovima da snize temperaturu na svojim ulicama što ne samo da bi imalo koristi za sam grad, već bi i djelovalo pozitivno na klimatske promjene na globalnom nivou, piše Domusweb. Google mapira gradove sa najvećom potrebom za dodatnom vegetacijom, kako bi se smanjilo zagrijevanje.

Ekstremna zagrijevanja imaju među najvećim uticajima na klimatske promjene, pa su samim tim pored zagađenja vazduha na njih najviše i ukazuje u javnosti. S obzirom na činjenicu da je sve češća pojava urbanih toplotnih ostrva usled velikog broja zgrada i površina pod asfaltom, koji zadržavaju toplotu, jedna od najadekvatnijih akcija koju gradovi mogu da sprovedu jeste povećanje fonda gradskog zelenila. Osim što se stvaranjem senki štite površine od prekomjernog zagrijevanja, zelenilo stvara i dodatnu vlagu.

Imajući ovo u vidu, tim iz The Tree Canopy Lab je kroz sprovedeno istraživanje koristio Google snimke iz vazduha u kombinaciji sa vještačkom inteligencijom, kako bi se mapiralo svako drvo u određenom gradu.

Koordinacijom dobijenih informacija na interaktivnoj mapi sa dodatnim podacima, gdje se bilježi gustina naseljenosti, kao i koja su to naselja najosjetljivija na visoke temperature, izlazne informacije će pomoći gradovima da saznaju gdje treba da zasade novo drveće.

Prvi primer

Prvo ispitivanje sprovedeno je na teritoriji Los Anđelesa, gdje je ustanovljeno da više od polovine stanovnika ovog grada živi u kvartovima u kojima je manje od 10% pod senkom drveća, dok 44% stanovnika živi u naseljima izloženim riziku od ekstremnih vrućina.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.