Izvor: Tanjug | Utorak, 01.12.2020.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zahuktala se fabrička aktivnost u Kini najbrže u deset godina

(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Aktivnost u kineskom fabričkom sektoru ubrzala se u novembru najbržim tempom u poslednjih 10 godina, uz oporavak druge najveće svjetske ekonomije na nivo prije pandemije koronavirusa, pokazuju rezultati zajedničkog istraživanja kompanija Kajsin i Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunavaju Kajsin i Markit, porastao je u novembru na 54,9 poena sa oktobarskih 53,6 boda, ostajući sedmi mjesec zaredom znatno iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada, prenosi Rojters.

Ipak, rastući broj slučajeva Kovida-19 i najnovije mjere zatvaranja nekih glavnih kineskih trgovinskih partnera mogli bi da uspore potražnju za kineskim izvozom, koji je do sada bio iznenađujuće otporan, upozorava se u izvještaju.

Najnoviji PMI indeks kineskog fabričkog sektora je najviši od novembra 2010. godine, i dolazi nakon objave zvaničnog vladinog podatka o proizvodnoj aktivnosti u velikim i državnim preduzećima, a prema kojem se proizvodnja u tim kompanijama ubrzala najjače u više od tri godine.

Porast kupovina preko interneta u novembru ukazao je na snažnu tražnju potrošača, što je ojačalo povjerenje malih i srednjih preduzeća.

Ekonomski indikatori, počev od trgovine do proizvođačkih cijena, nagovještavaju dalji rast kineskog industrijskog sektora.

- Proizvodnja je nastavila da se oporavlja i ekonomija se sve više vraća u normalu kako iščezavaju uticaji epidemije Kovid-19 u zemlji - napisao je Vang Dže, viši ekonomista iz Kajsin Insajt Grupe, u napomeni objavljenoj u istraživanju.

Nove izvozne narudžbine su takođe dostigne desetogodišnji rekord, ali je stopa njihovog rasta skromnija od one koju bilježi proizvodnja.

Istraživanje sprovedeno u privatnom sektoru pokazalo je i da su kineske fabrike treći mjesec uzastopno povećale zapošljavanje novih radnika.

Analitičari predviđaju da će kineska privreda ove godine porasti za oko 2%, što je najslabije od 1976. godine ali daleko jače ostalih vodećih svjetskih ekonomija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.