Izvor: Mina | Utorak, 01.12.2020.| 12:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Montenegro Airlines ne može samostalno da posluje, kompanija bilježi velike gubitke

(Foto: eKapija)
Gubici Montenegro Airlinesa (MA) za devet mjeseci ove godine su 14,9 mil EUR, a radnici nisu primili platu za oktobar, saopštio je izvršni direktor kompanije, Vlastimir Ristić.

On je, gostujući u Jutarnjem program TVCG, naveo da je u ovoj godini broj radnika smanjen za 44.

Ristić je upozorio da kompanija ne može preživjeti bez primjene Zakona o konsolidaciji, kojim je predviđeno 155 mil EUR državne pomoći za MA.

On je kazao da je pandemija koronavirusa imala razarajuće efekte na poslovanje MA, prenosi portal RTCG.

- Nama je u odnosu na prošlu godinu za prvih devet mjeseci pad prometa 80%. Bilo koje preduzeće ako izgubi 80% prometa jasno je u kakvoj situaciji se nalazi. Mi pokušavamo da internim mjerama odgovorimo tom izazovu, da čuvamo resurse - naveo je Ristić.

On je podsjetio da je prošle godine gubitak MA bio 8,7 miliona, a poređenja radi, navodi da je hrvatski avioprevoznik pet puta povećao gubitak.

- Svi smo sa tim suočeni. Vlade zemalja pomažu, pokušavaju da sačuvaju nacionalne avioprevoznike. Sada je to bitka, ko će duže da izdrži - rekao je Ristić.

On je saopštio i da avioni MA sada za sedam dana lete koliko u sezoni za dan.

- Sa druge strane, imate fiksne troškove, najam aviona, zaposlene - naveo je Ristić i dodao da pokušavaju da budu realni u poslovanju.

On je objasnio da su imali dosta ljudi koji su imali ugovore na određeno.

- U ovakvim uslovima ovako ograničenog prometa, te ugovore prosto nije bilo racionalno produživati - naveo je Ristić i dodao da je jedan broj zaposlenih pošao u penziju.

On je rekao da su za 44 zaposlena smanjili broj radno angažovanih u ovoj godini i dodao da još u kompaniji nije isplaćena plata za prošli mjesec.

Zakon o konsolidaciji MA kojim je predviđeno 155 miliona pomoći za nacionalnu aviokompaniji, kako dodaje Ristić, ne primjenjuje se od avgusta.

- Ako se primjena Zakona obustavi, odnosno i sada je obustavljena, ako to postane trajno stanje i ako epilog tog procesa bude da mi moramo da vratimo i ona sredstva koja smo do sada dobili potpuno je nemoguće da to MA može da vrati - kazao je Ristić.

Upitno je, kako je dodao, šta će dalje biti sa kompanijom i da li će se Zakon primjenjivati.

- Ako ne budemo mogli da dalje primjenjujemo Zakon drugi model se mora tražiti odmah, to je zaključak - naveo je Ristić.

On je saopštio i da MA ne može samostalno da posluje, jer je to nacionalno preduzeće koje ima društvenu funkciju.

- Crnoj Gori je potreban MA, ali je i Crna Gora potrebna Montenegro Airlinesu - zaključio je Ristić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.