NavMenu

Vlada ZDK odobrila još 200.000 KM za izgradnju Eko-kuće Smetovi - Novi smještajni objekat trebalo bi da ima 50 ležajeva

Izvor: Zenit Utorak, 01.12.2020. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: Zenica.ba)
Na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Vlada ZDK je na sjednici održanoj u ponedjeljak, 30. novembra, usvojila Odluku o odobravanju 200.000 KM Gradu Zenica za sufinansiranje projekta izgradnje Eko-kuće Smetovi Zenica.

Takođe, Vlada ZDK je na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i prošle godine izdvojila 100.000 KM iz Budžeta ZDK na ime namjene sufinansiranja oko 600.000 KM vrijednog projekta izgradnje Eko kuće na Smetovima.

– Smetovi su omiljeno izletište Zeničana i doista imaju potencijal da postanu adekvatna turistička destinacija, u zimskim mjesecima skijaški centar, a u ljetnim mjesecima mjesto gdje će porodice nalaziti hlad od užarenog asfalta i mir od gradske vreve. Zato je jedan od mojih prvih poteza koje sam učinio po preuzimanju dužnosti ministra bilo definiranje i potpisivanje Protokola sa Gradom Zenica kojim se Kanton obavezao sufinansirati polovicu troškova izgradnje ove eko kuće na Smetovima, a što smo usvajanjem ove Odluke uspješno i ispunili – kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Nakon izgradnje Eko-kuća Smetovi će biti predata na upravljanje Savezu izviđača Grada Zenice, a moći će je koristiti i ostali građani Zenice.

Postojeći Dom izviđača-Radio amatera na Smetovima trenutno ima kapacitet 18 ležaja te nije dovoljan za potrebe u zimskom periodu, a ni u periodu proljetnog raspusta i organizacije višednevnih škola u prirodi. Planirano je da nova Eko kuća na Smetovima, smještajnog kapaciteta 50 ležajeva, bude potpuno izgrađena od ekološko prihvatljivih materijala, sa instaliranim solarnim pločama i vjetrenjačama…

To će biti i edukativno-pokazni školski centar, a planirana je i izgradnja botaničkog vrta sa biljkama karakterističnim za naše podneblje, edukacijska staza, hranilice i kućice za ptice…

U planu je i gradnja baby ski-lifta dužine 200 metara.

Predviđeno je i da se u sklopu objekta postavi mini meteorološka stanica za mjerenje atmosferskog pritiska, brzine vjetra, termometri i stanica za mjerenje aerozagađenja, prilagođena uzrastu djece do 16 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.