NavMenu

Bijeljina pomaže ratarima - Izdvojen novac za kontrolu zemljišta

Izvor: Srpska info Utorak, 01.12.2020. 09:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)Ilustracija
Za kontrolu kvaliteta zemljišta u Semberiji iz budžeta Grada Bijeljina izdvojeno je 30.000 KM. Ovom mjerom, koja se provodi uz podršku Ministarstva poljoprivrede RS, obuhvaćeno je 800 domaćinstava u 56 semberskih mjesnih zajednica. Kontrola kvaliteta zemljišta košta 76 KM.

Agronomi savjetuju poljoprivrednim proizvođačima da obave analizu zemljišta kako bi poboljšali prinose i kvalitet roda i smanjili troškove proizvodnje. Inženjer zaštite bilja Gordana Gajić kaže da se prilikom kontrole zemljišta najčešće utvrđuju parametri kao što su azot, fosfor i kalijum i kiselost zemljišta.

– Neka zemljišta su bogatija kalijumom, neka fosforom, a nekim parcelama je upravo to potrebno dodati. Na taj način se utvrđuje koje đubrivo da se upotrijebi prilikom prihrane. Ukoliko je zemljište kiselo, dodavanjem krečnjaka popravlja se PH vrijednost – kaže Gajić.

Navodi da poljoprivredni proizvođači često griješe, pa napamet koriste đubriva. Tako pogoršavaju kvalitet zemljišta.

– Važno je dozirano unositi đubrivo u zemljište. Ne samo da štitimo životnu sredinu i proizvodimo zdraviju hranu, nego i štedimo i pojeftinjujemo proizvodnju. Recimo, nije isto baciti 100 ili 300 kg đubriva – pojašnjava Gajić.

Nakon što stručnjaci Instituta Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu završe analize uzetih uzoraka Semberija će dobiti detaljniju mapu kvaliteta zemljišta, kažu i u Agrarnom fondu Grada Bijeljina.

Direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina, Zlatan Lazarević, podsjeća da se ova mjera sprovodi uz pomoć resornog ministarstva, čiji će kontrolni asistenti uzimati uzorke i tako olakšati rad Poljoprivrednom fakultetu. Na taj način će, kaže, poljoprivredni proizvođači dobiti što prije preporuke šta treba da dodaju zemljištu, kako bi u narednoj godini postigli što bolje prinose.

Lazarević podsjeća da su ovogodišnjom mjerom obuhvaćene parcele do četiri hektara. Kaže da će u idućoj godini biti kontrolisan kvalitet zemljišta i na većim gazdinstvima.

Rezultati kontrole zemljišta, zajedno s agrotehničkim preporukama, biće uskoro dostavljeni poljoprivrednicima.

Budući da Semberija, sa oko 54.000 hektara obradivih površina, ima najveću proizvodnju žitarica i povrća, ova mjera trebalo bi da doprinese povećanju proizvodnje i kvaliteta prinosa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.