Izvor: biznis.ba | Utorak, 01.12.2020.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završeno uređenje korita na ušću Fojnice u Bosnu u Visokom

Visoko
Visoko (Foto: visoko.gov.ba)
Primopredajom radova ozvaničen je završetak uređenja korita na ušću Fojnice u Bosnu u Visokom. Cilj je smanjiti rizik od poplava, a time i velikih materijalnih šteta usljed čestih plavljenja na ovom području.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 1,8 mil KM, gdje je Agencija za vodno područje rijeke Save uložila 1,6 mil KM, a Grad Visoko je podržao radove sa 200.000 KM

Planiran je i nastavak regulacije nizvodno od Gradskog mosta. U ovoj godini se vrši sanacija desne obale Bosne u naselju Ozrakovići u Visokom. Radovi obuhvataju mašinsko čišćenje i uklanjanje materijala, sječenje stabala čiji je promjer veći od 10 cm, izmjenu cijevi za ispust oborinskih voda i izradu obaloutvrde u dužini od 28 metara.

Prema zahtjevu Grada Visoko, za oblogu su predviđene betonske prizme na kosini obaloutvrde kao i na izvedenim radovima uzvodno od ove dionice, uvažavajući činjenicu da je osiguranje lijeve obale rijeke projektovano i djelomično izvedeno sa betonskim šestougaonim prizmama.

Radovima će biti spriječeno dalje propadanje i zaštićen lokalni put uz rijeku Bosnu u naselju Ozrakovići, a time i povećana sigurnost stanovništva.

Od 2012. godine kada su počeli radovi na lijevoj obali, do danas, Agencija za vodno područje rijeke Save uložila je 2,15 mil KM u uređenje korita Bosne u Visokom.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.