Izvor: Glas zapadne Srbije | Utorak, 01.12.2020.| 07:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završena rekonstrukcija magistralnog puta do Zlatibora

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Scherbinator/shutterstock.com)
Sanacija magistralnog puta od Pakovraća kod Čačka do Bele zemlje na Zlatiboru, u potpunosti je završena, a radovi koji su se odvijali bez prekida saobraćaja zahtijevali su od putara, ali i vozača veliko strpljenje.

Ovaj put je žila kucavica zapadne Srbije i od vitalne je važnosti, ali je decenijama bio zapostavljen i skoro potpuno devastiran.

Put od Pakovraća do Užica prolazi kroz Ovčarko-kablarsku klisuru i požešku kotlinu gdje i u ljetnjim mjesecima dolazi do pojave magle, pa je ova dionica veliki izazov i za iskusne vozače.

Česta krpljenja i parcijalne sanacije dodatno su otežavale saobraćaj na ovoj dionici, a konačna rekonstrukcija je veliko olakšanje za vozače kojima je vožnja ovom dionicom sada dosta lakša i pre svega bezbednija.

Od Užica ka Zlatiboru nije bila ništa bolja slika, pa je pred putare stavljen ozbiljan zadatak, 15,5 kilometara najfrekventnijeg puta u zapadnoj Srbiji.

- Sanacija tunela, izgradnja potpornih zidova, sve je rađeno bez prekida saobraćaja - kaže Leko Korićanac, generalni direktor Putevi Požega.

- Mi smo uradili 54.000 kvadrata sanacije tih kosina kao i žičane barijere koje sprečavaju eventualni odron čime je bezbijednost saobraćaja postavljena na visok nivo - kaže Korićanac.

Sanacija šest mostova bila je najveći izazov, od kojih su Krivaja i Sušica pravi građevinski poduhvat. U prvoj fazi je proširivan most, u drugoj urađeni ivičnjaci i pešačka staza kao i kišna kanalizacija.

- Koristili smo viseće skele i trudili smo se da sve uradimo brzo i efijkasno, od jutra do mraka, 23 separatora za prečišvćavanje otpadnih voda. Ovo je put za buduće generacije - kaže Slobodan Božović, tehnički direktor Puteva Užice.

Inače, za rekonstrukciju ove dionice utrošeno je 45.000 tona asfalta.

Ova dionica saobraćajna je veza sa BiH i Crnom Gorom i povezuje devet opština Zlatiborskog okruga i grad Užice sa ostatkom Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.