Izvor: eKapija | Utorak, 01.12.2020.| 07:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stara planina dobija hotel visoke kategorije inspirisan pirotskim ćilimom - U planu ski i trim staze, sportska dvorana i tereni (FOTO)

Projektovani izgled hotela
Projektovani izgled hotela (Foto: AIM Studio)
Na Staroj planini firma Slavninja 3 plus gradiće hotel sa četiri zvjezdice.

Hotel će imati kapacitet od 66 soba i pet apartmana, a konstrukcija je inspirisana pirotskim ćilimima, navode iz podgoričkog AIM Studia, kome je povjereno projektovanje.

- Objekat hotela koji je planiran u četiri faze, prati prilazni put, prilagođavajući se promjenama visine. Segmentisan je na manje celine kako bi bio čovekomerniji i više podsećao na grupaciju manjih objekata. Ovi segmenti inspiraciju crpe iz šara na pirotskim ćilimima, koji su izvedeni iz srpske narodne tradicije, i koji su 2012. godine uvršteni na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije - ističu projektanti.

Hotel sadrži i garažu za 35 mjesta, restoran kapaciteta 120 mjesta sa prostranom terasom, salu za sastanke, Spa centar sa zatvorenim bazenom i druge sadržaje.

U neposrednoj blizini, na mjestu postojećeg otvorenog košarkaškog terena gradiće se sportska dvorana i otvoreni teren. Dvorana sadrži teretanu površine 200 m2 sa pogledom na teren, tribine kapaciteta 168 mjesta, svlačionice, toalete i druge pomoćne prostorije.

- Slično kao na hotelu, na fasadi se obrazuju šestougaoni segmenti, koji su zastakljeni ali i dodatno obrađeni drvenim letvicama radi zasjenčenja i spriječavanja direktnog upada svjetlosti na teren - kažu iz AIM Studia.
Dvorana i otvoreni teren
Dvorana i otvoreni teren (Foto: AIM Studio)
Uz dvoranu planiran je otvoreni košarkaški teren kome se pristupa kroz dvoranu, koji takođe objedinjuje tribine sa 168 mjesta. Ispred dvorane planiran je plato za parkiranje kapaciteta 30 vozila.

Dodaju i da je sagledavajući trenutno stanje, područje Stare planine i Pirota, koje ima veliki potencijal, nepravedno zapostavljeno, pa je prilikom izrade idejnog rješenja hotelskog kompleksa, jedan od najvažnijih ciljeva bio da hotel radi tokom cijele godine.

- Upravo iz tog razloga mnoštvo dodatnih sadržaja poput fizioterapeutskog centra za dijagnostiku i rehabilitaciju sportskih povreda, ambulante, ski i trim staza, otvorene i zatvorene teretane, uz prateće sadržaje za relaksaciju, bez sumnje će privući veliko interesovanje tokom zimske i ljetnje sezone - navode iz podgoričkog studija.

I. Milovanović

Fotogalerija
Hotel na Staroj planini

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.