Izvor: eKapija | Utorak, 01.12.2020.| 07:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija dobija pametni centar za nadzor plovidbe

(Foto: Ozgur Guvenc/shutterstock.com )
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za implementaciju VTS sistema i VHF (very high frequency) sistema brodskih radio-stanica na Dunavu i Savi, kao i u data centru i VTS centru koji će biti lociran u Beogradu.

VTS sistem (vessel traffic service) je sistem za monitornih vodnog saobraćaja, nešto poput kontrole leta za avione.

Procijenjena vrednost posla je 850.000 EUR, a projekat će u sklopu ugovora o finansiranju infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva između Republike Srbije i Evropske investicione banke, sa 40% finansirati EIB, dok će 60% biti dato iz državnog budžeta Srbije.

Detalje tendera možete pogledati OVDJE.

Osnivanje VTS centra definisano je i Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koji navodi da "u cilju unapređenja bezbijednosti i efikasnosti brodskog saobraćaja i zaštite životne sredine ministar ustanovljava pružanje usluga servisa za upravljanje brodskim saobraćajem (VTS), u područjima gdje to bezbednost saobraćaja zahteva.

Dodaje se da VTS servis omogućava identifikaciju i praćenje plovila, strateško planiranje kretanja plovila i pružanje plovidbenih informacija i pomoći.

Prema riječima Branislava Vajde, predsednika Udruženja profesionalnih lađara Srbije, VTS servis je zakonom definisan još 2012. godine.

- Koliko ja znam, objekat za VTS centar već postoji, samo treba da se izvrši implementacija sistema i da počne da radi – kaže Vajda za naš portal i dodaje da je Srbija u međuvremenu, samo u posljednjih 10 godina izgubila brodova više nego za vrijeme Drugog svetskog rata.

- Pritom nije problem samo u tome što brodovi tonu, već i u drugim aspektima kontrole bezbijednosti plovidbe koju VTS omogućava 24 časa dnevno. Taj sistem za povećanje bezbijednosti vodnog saobraćaja je implementiran prije desetak godina u čitavoj Evropi i svi plovni putevi su pokriveni stanicama koje šalju signale, tako da iz Beča možete da vidite brod na Crnom moru. Brodovi su praćeni u realnom vremenu i svakom momentu imate uvid u to gdje se brod nalazi, kuda plovi, koliko ima članova posade i ostale elementarne podatke važne za bezbijednost polovidbe, ali i za spriječavanje nelegalnih radnji, što znači i carinskim i policijskim službama – navodi Vajda.

On navodi da su to u Srbiji nekada ažurno radile lučke kapetanije, na osnovu pisanih raporta koje su dobijale, ali da one sada kubure sa kadrovima.

- Sada imamo jednu jedinu kapetaniju u Velikom Gradištu koja radi 24 sata, i to samo zato što je to međunarodni granični prelaz. Nekada je to radio Bezdan, pa i Beogradska lučka kapetanija koja kao i Bezdan i dalje zvanično radi 24 sata, ali posle 16 sati tamo nikoga nećete naći. Novosadska kapetanija isto tako – navodi Vajda za eKapiju.

On dodaje da će VTS centar, ako zaista počne sa radom, značiti i u domenu spriječavanja nelojalne konkurencije i spriječavanja zloupotreba u vidu izrabljivanja posade koja često plovi kroz Srbiju duži broj sati nego što je predviđeno, jer nema nikakve kontrole.

Branislava Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.