Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 30.11.2020.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nekoliko zaštićenih područja u RS dobilo planove za upravljenje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Supavadee butradee/shutterstock.com)
Uprkos situaciji sa virusom korona, nastavljene su aktivnosti na izradi dokumenata kojima se upravlja zaštićenim područjima u Republici Srpskoj.

Tako su ove godine, Planove upravljanja za desetogodišnji period od 2020. do 2030. godine, dobila dva zaštićena područja: Spomenik prirode Pećina Orlovača i Zaštićeno stanište Gromiželj. Plan upravljanja završen je i za Spomenik parkovske arhitekture Univerzitetski grad i on je upućen nadležnom organu na usvajanje.

Pregled svih do sada usvojenih planova upravljanja, ali i osnovih podataka o upravljačima zaštićenih područja te podzakonskih akata iz oblasti upravljanja možete vidjeti ovdje.

Upravljači pojedinih zaštićenih područja, realizovali su konretne aktivnosti, na osnovu akta o zaštiti ili upravljačkog dokumenta. Tako je u Zaštićenom staništu Tišina u Šamcu izvršeno obilježavanje granica zaštićenog područja, što je jedna od obaveza upravaljača iz Odluke o zaštiti ovog područja. Ukupno 12 tabli postavljeno je kao rezultat saradnje opštine Šamac, Civilne zaštite ove lokalne zajednice i Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta. Кonsultacije oko pozicije i dizajna tabli obavljene su sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Nacionalni park Drina tokom ovog mjeseca završio je i pustio u upotrebu planinarsku stazu Bijele Vode–Stublić–Šarena bukva. Radi se o projektu koji je započet prošle godine, a odnosi se na projektovanje, uređenje i markiranje turističkih, planinarskih i rekreativnih staza na čitavom području Parka, koji se nalazi na teritoriji opštine Srebrenica.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na internet stranici objavilo je Javni poziv projekta Evropske unije potencijalnim korisnicima grantova za podršku investicijama u ruralnom turizmu, a na koja se, između ostalih mogu prijaviti i upravljači zaštićenih područja.

​Riječ je o projektu Evropske unije pod nazivom EU4AGRI vrijednom 2,55 mil КM, čiji je cilj razvoj ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, te očuvanje prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom.

Кrajnji rok za podnošenje prijava je 21. decembar 2020. godine. Više informacija na linku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.