Izvor: Klix | Ponedjeljak, 30.11.2020.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Moderna traži hitno odobrenje vakcine protiv korone, efikasnost više od 94%

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Kompanija Moderna saopćila je da će zatražiti hitno odobrenje za upotrebu svoje vakcine protiv koronavirusa od Američke uprave za hranu i lijekove (FDA), nakon što su posljednji podaci pokazali da je učinkovita više od 94%.

Moderna je drugi proizvođač lijekova koji je od FDA zatražio hitno odobrenje upotrebe. Prije njih je to uradio Pfizer, jedna od vodećih kompanija kada je riječ o vakcini protiv koronavirusa.

Ovo znači da bi u roku od nekoliko sedmica Amerikanci mogli dobiti prve doze ove vakcine.

Nova analiza koju je provela Moderna je pokazala 196 potvrđenih infekcija među 30.000 osoba koje su učestvovale u kasnoj fazi ispitivanja. U placebo grupi je zabilježeno 185 slučajeva koronavirusa, a u onoj koja je zaista primila vakcinu je bilo svega 11 zaraženih. Ovakvi rezultati govore o efikasnosti od 94,1%.

Također, vakcina je potpuno efikasna kada je riječ o teškom obolijevanju od koronavirusa s obzirom na to da od 30 teških slučajeva koji su učestvovali u ispitivanju nijedna osoba nije primila vakcinu, nego placebo. Također, došlo je do jednog smrtnog ishoda usljed zaraze koronavirusom u placebo grupi.

Moderna je rekla i da je djelotvornost vakcine konzistentna i kod ljudi različite starosne dobi, rase i spola.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.