Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 30.11.2020.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grčka produžila zabranu ulaska za državljane trećih zemalja

(Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)
Grčka je zbog pandemije korona virusa produžila zabranu ulaska državljanima trećih zemalja do 14. decembra, prenosi MIA.

Kako se navodi, odluka grčke vlade da se državljanima trećih zemalja, osim država EU i Šengen zone, zabrani ulazak u Grčku kako bi se smanjilo širenje zaraze virusom korona, produžena je do 14. decembra.

U prvom članu piše da se odluka odnosi na kopnene granice Grčke.

Za turiste i strane državljane za koje ne postoji zabrana omogućen je ulaz na grčku teritoriju samo preko Bugarske, odnosno preko grčko-bugarskog prelaza Promahonas-Kulata i to sa negativnim testom na Covid-19 ne stariji od 72 sata.

Ostali granični prelazi, poput Kakavija sa Albanijom, Evzonija sa Sjevernom Makedonijom i Kipija sa Turskom, ostaju otvoreni samo za određenu kategoriju i to takođe sa negativnim PCR testom.

Zabrana ne važi za grčke državljane, za lica koja imaju dozvolu za boravak u Grčku, za lica koja žive u Grčkoj, za ulaz lica zbog neophodnih profesionalnih ili medicinskih razloga koja imaju posebna dokumenta, kao i za kamione i tranzit bolničkih vozila koji sa teritorije KiM preko Sjeverne Makedonije ulaze u Grčku zbog hospitalizacije pacijenata koji pripadaju diplomatskom, vojnom i administrativnom personalu zemalja članica EU i EULEX na KiM.

Za transport robe otvoreno je sedam graničnih prelaza, četiri sa Bugarskom i po jedan sa Sjevernom Makedonijom, Turskom i Albanijom, dok za vozače kamiona ne važi obavezna potvrda negativnog PCR testa.

U posebnom članu ove odluke se navodi privremena zabrana za ulaz na grčku teritoriju za "sve državljane trećih zemalja iz bilo koje ulazne tačke ili bilo kojim prevoznim sredstvom, uključujući avionska, morska, željeznička ili drumska povezivanja zbog preventivnih razloga zaštite javnog zdravlja od dodatnog širenja Covid-19 na grčku teritoriju".

Od ove zabrane izuzeti su državljani zemalja članica EU, Šengen zone, kao i državljani Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja, UAE i Singapura.

Ova odluka, kako navodi MIA, juče je objavljena u Službenom listu Grčke i stupa na snagu večeras od ponoći, a riječ je od odluci koja predstavlja produženje prethodne odluke.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.