NavMenu

Polovnjake niko ne kupuje - Prodaja automobila u RS pala i do 80% u odnosu na 2019.

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 30.11.2020. 10:48
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Prodaja polovnih automobila u Republici Srpskoj nikada nije bila lošija, a trgovci kažu da prođe i po nekoliko dana da im nijedan kupac ni ne zakuca na vrata, zbog čega mnogi razmišljaju i o stavljanju ključa u bravu.

U autokućama, koje su prije pandemije imale pune ruke posla, prodaja automobila pala je i do 80% u odnosu na prošlu godinu, iako pandemija virusa korona nije uticala na cijene četvorotočkaša u Srpskoj.

Trgovac u Autosalonu Braća Đukić iz Dervente Željko Vasilić kaže da za 20 godina rada ne pamte goru godinu te da prođe po nekoliko dana, a da nijedan automobil ne prodaju.

- Popuštanjem mjera nakon prvog talasa virusa korona i bilo je nešto posla, međutim od oktobra interesovanje građana za obnovu voznog parka gotovo da ne postoji. Posao je opao za 80%, a nisam ni optimističan da će u narednim mjesecima biti bolje - rekao je Vasilić.

Cijene u salonu su, kako je rekao, uglavnom iste kao prije, dok nabavna zbog pandemije divlja.

- Od januara do danas nismo prodali ni 250 automobila. Za nas je proteklih godina bilo poražavajuće ako bismo prodali manje od 500 vozila - kazao je Vasilić.

Razočarani ovogodišnjom prodajom ništa manje nisu ni prodavci četvorotočkaša u Semberiji.

Vlasnik Autosalona Speed iz Bijeljine Zoran Savić istakao je da je prodaja polovnih automobila do pet godina starosti znatno opala.

- Prodaja nam je opala za 30%, a najveća potražnja je za vozilima koja koštaju između 10.000 i 15.000 KM. To su uglavnom automobili proizvedeni u Francuskoj - rekao je Savić.

Kraj loše situacije ne vide ni u Banjaluci, a kako su objasnili na jednom autoplacu u ovom gradu dnevno ne dođu ni tri kupca.

- Prošle godine tokom dana nas je znalo posjetiti i do 20 kupaca, ne računajući telefonske pozive - rekli su u ovom autoplacu.

Da je pandemija virusa korona i te kako potresla tržište automobila pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je do novembra ove godine uvezeno 33.912 vozila, što je duplo manje u odnosu na isti period lani, kada je iz inostranstva nabavljeno njih 65.819.

- Za deset mjeseci ove godine uvezeno je 5.956 novih i 27.956 polovnih vozila, čija je vrijednost 521,62 mil KM - rekli su u UIO BiH.

Dodali su da je manje automobila u odnosu na ovu godinu uvezeno jedino 2010. godinu, kada je u BiH iz inostranstva stiglo 33.297 vozila.

Za pojedine nema krize

Da za pojedine stanovnike BiH nema krize ni za vrijeme virusa korona potvrđuju podaci UIO BiH prema kojima su građani ove godine samo za deset automobila izdvojili 3,28 mil KM. Najskuplji automobil koji je uvezen ove godine bio je ferari, čiji vlasnik je iskeširao 531.985 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.