NavMenu

Malim proizvođačima iz RS skraćen put do kupaca - Kroz projekat "Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima" uloženo oko 8,5 mil KM

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 30.11.2020. 09:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vlad Teodor/shutterstock.com)Ilustracija
Zahvaljujući projektu "Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima" mali poljoprivredni proizvođači u Srpskoj postali su vidljiviji, a njihovi proizvodi sve traženiji.

Ovaj projekat, za čije je sprovođenje zadužena Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, već treću godinu zaredom daje podršku proizvođačima koji imaju kooperantsku proizvodnju sa firmama, zadrugama ili udruženjima. U okviru ovog projekta, kako su naveli u resornom ministarstvu, formirano je sedam regionalnih klastera čiji je cilj organizovan pristup poljoprivrednoj proizvodnji.

- Sa klasterima smo, između ostalog, radili na razvoju platforme za onlajn promociju poljoprivrednih proizvođača. Platforma "Plodovi sela" trenutno ima više od 450 proizvođača i organizacija, odnosno udruženja i zadruga - rekli su u ministarstvu.

Prema riječima menadžera ovog projekta Dragana Vučkovića, paralelno sa tim radi se i na promociji poljoprivrednih proizvoda.

- Brendirali smo slatinski paradajz, a u toku je brendiranje boričkog krompira. Na ovaj način pružamo i marketinšku podršku poljoprivrednim proizvođačima - istakao je Vučković.

Dodaje da će ovaj projekat biti završen do marta 2022. godine, a u planu za naredni period je nastavak podrške za realizaciju uglavnom višegodišnjih biznis planova.

- Cilj projekta je da omogući malim proizvođačima da se integrišu u perspektivne lance i povežu sa tržištem. Naše želja je da, između ostalog, što više poljoprivrednika zasnuje nove proizvodnje, koje će biti perspektivne - naglasio je Vučković i podsjetio da je ove godine u okviru projekta podijeljeno 9.000 sjetvenih paketa za najugroženije kategorije u svim lokalnim zajednicama.

Ukupna vrijednost svih investicija je, kaže, bila oko 8,5 mil KM, od čega je pet miliona izdvojeno iz projekta, a obuhvaćeno je 12.500 korisnika.

- Kroz 50 biznis planova koje smo realizovali urađeni su i start paketi za uspostavljanje kooperantske proizvodnje sa proizvođačkim organizacijama i firmama koje rade otkup proizvoda - rekao je Vučković i naglasio da će već iduće godine premašiti zadate ciljeve poput broja korisnika.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su pomaci u razvoju konkurentnosti u ruralnim područjima Srpske vidljivi, ali da još na tome treba raditi.

- Način na koji to radi nadležno ministarstvo je za svaku pohvalu, posebno sad u ovim uslovima, kada je onlajn prodaja i kupovina dobila na značaju - kazao je Marinković i dodao da su mali poljoprivredni proizvođači i te kako značajni u Srpskoj.

Poljoprivrednik Marinko Marić iz okoline Banjaluke kaže da mu je podrška nadležnih dala vjetar u leđa kada je u pitanju proširenje proizvodnje.

- Ranije smo uglavnom sijali za svoje potrebe, međutim ove godine smo, imajući u vidu okolnosti zbog virusa korona, ali i zahvaljujući pomoći nadležnih, odlučili da zasijemo više krompira i kukuruza, koje smo prodali - kazao je Marić.

Klasteri

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su da su klasteri raspoređeni u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju. Klasteri se mogu organizovati kao d.o.o. ili udruženje. Razlika između zadruga i klastera je, kako su ranije objasnili, u tome što se zadruge bave lokalnim razvojem i problemima, dok je svrha klastera regionalnog karaktera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.