NavMenu

Naučnici upozorili na mogući sukob oko resursa na Mjesecu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.11.2020. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: Jurik Peter/shutterstock.com)
Nedostatak međunarodnih pravila i dogovora mogao bi dovesti do napetosti i brze ekspanzije rudarskih projekata na Mesecu, tvrde naučnici iz Centra za Astrofiziku Harvard & Smithsonian.

Voda i gvožđe posebno su vredni resursi koje bi mogli da se prikupljaju sa Mjeseca, što bi pomoglo kompanijama u izgradnji infrastrukture i razvoju poljoprivrede, ali bi trebalo i da smanji ogromne troškove transporta tih materijala sa Zemlje na Mesec, piše Independent, prenosi Zimo dnevnik.hr.

- Mnogi o svemiru razmišljaju kao o mjestu mira i harmonije između nacija. Problem je u tome što ne postoji zakon koji reguliše ko ima pravo da koristi te resurse. Postoji značajan broj svemirskih agencija i drugih privatnih subjekata koji žele da slete na Mjesec u narednih pet godina - kaže Martin Elvis iz ovog Centra.

Studija koja se bavi tom problematikom objavljena je u naučnom časopisu Philosophical Transactions of the Royal Society A.

- Pregledali smo sve karte Mjeseca do kojih smo došli i otkrili da nema previše mjesta koja imaju nama potrebne resurse, a ona koja ih imaju vrlo su mala. To otvara prostor za sukob oko određenih resursa - dodaje.

Sporazumi koji postoje, poput Sporazuma o svemiru iz 1967. godine, ne pružaju pravu zaštitu nebeskim tijelima od privatnih kompanija. Ono što u navedenom sporazumu piše, jeste da će sve njegove potpisnice Mjesec i ostale objekte u svemiru koristiti isključivo u mirnodopske svrhe.

SAD su insistirale na klauzuli koja dozvoljava komercijalnim kompanijama eksploataciju svemira sve dok su pod stalnim nadzorom. Rusija, s druge strane, ima suprotan stav - smatra da bi eksploatacija trebalo da bude ograničena isključivo na vlade zemalja članica.


Sljedeći sporazum, nazvan Sporazum o Mjesecu iz 1979. godine, nije ratifikovala nijedna država koja je ostvarila samostalan let u svemir, poput SAD, Rusije, Kine, Japana i članica Evropske svemirske agencije.

Ipak, za 2020. godinu najavljeni su i potpisani takozvani "Artemis dogovori", koji postavljaju set dogovorenih pravila koja od zemalja koje sarađuju sa SAD na povratku na Mjesec zahtijevaju nekoliko stvari.

To uključuje transparentnost, isključivo korišćenje svemira u mirnodopske svrhe, kao i garancije za saradnju oko spasavanja bilo kojih astronauta koji se nađu u opasnosti tokom misije. Međutim, ni Artemis dogovori ne štite svemirska tijela od eksploatisanja od strane privatnih kompanija,

- Najveći problem je što svi ciljaju na ista područja i iste resurse, od država do privatnih kompanija. Riječ je o ograničenim mjestima i resursima. Nemamo još jedan Mjesec na koji bismo se preselili. To je sve što imamo - kaže Alana Krolikovski, sa Univerziteta Misuri.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.