Izvor: Nezavisne novine | Subota, 28.11.2020.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska zvanično u recesiji - Pad privrede od 10% u trećem kvartalu

(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Hrvatska privreda pala je u trećem tromjesečju 10% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica pada lične potrošnje, ali pad je manji u odnosu na rekordnih 15% u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu, prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 10% na godišnjem nivou.

Pad je nešto manji od očekivanja analitičara. Sedam analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad BDP-a za 10,4%, a njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 9,5 do 11% .

To je drugo tromjesečje zaredom kako je privreda pala na godišnjem nivou, što znači da je uronila u prvu recesiju od 2014. godine.

Ipak, pad u trećem tromjesečju manji je nego u drugom, kada je privreda zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje korona virusa potonulo rekordnih, prema revidiranim podacima, 15,4%.

Realni pad BDP-a od 10% drugi je najveći realni pad od 1995. godine, kada se počela sprovoditi tromjesečna procjena BDP-a, navodi se u izvještaju DZS-a.

Pad privrede u trećem tromjesečju ponajviše je posljedica slabljenja lične potrošnje, koja čini najveći udio u BDP-u.

Prema u petak objavljenim podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava potonula je u proteklom kvartalu za 7,5% u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Bruto investicije u fiksni kapital pale su, pak, za tri odsto na godišnjem nivou.

Izvoz robe i usluga pao je u proteklom kvartalu za 32,3% na godišnjem nivou. Pritom je izvoz robe pao tri odsto, dok je izvoz usluga potonuo 45,3%.

Uvoz robe i usluga smanjen je istovremeno za 14,1% na godišnjem nivou. Pritom je uvoz robe smanjen 9,9%, a usluga 33,3%.

U trećem je tromjesečju porasla samo državna potrošnja, za 1,5% na godišnjem nivou.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju porastao za 6,9% u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjem nivou potonuo 10%.

To su slabiji podaci u odnosu na prosjek Evropske unije. Prema podacima Eurostata, u trećem je tromjesečju privrede EU poraslo za 11,6 u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na treći kvartal prošle godine palo 4,3%.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.