Izvor: eKapija | Subota, 28.11.2020.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Holandska kompanija HERE Technologies počela mapiranje cesta u BiH

Ilustracija
Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)
Svjetski lider u uslugama digitalnog mapiranja i lociranja HERE Technologies počeo je s mapiranjem dijelova Bosne i Hercegovine s ciljem izrade najnaprednijih svjetskih karata, a njihovo vozilo portal Klix je sreo u petak ujutru na trasi autoputa A1 kod Sarajeva.

HERE Technologies vozilo je opremljeno naprednom tehnologijom 3D mapiranja koje snima slike na trasi kretanja, ulica, ali i zanimljivih tačaka poput prodavnica, benzinskih pumpi i restorana.

Nastale fotografije kompanija pohranjuje u svoju bazu s ciljem izrade najnaprednijih svjetskih karata, uključujući i karte Bosne i Hercegovine, koje su dizajnirane za visoko autonomna vozila.

Aktivnosti holandske kompanije, koja je ustvari konzorcij više većih automobilskih giganata u Njemačkoj, u Bosni i Hercegovini počele su sredinom septembra od kada građani mogu primijetiti vozilo opremljeno s 360-ugaonim kamerama, te HERE oznakom na vratima.

Kako su ranije kazali, sve fotografije se pohranjuju u vozilu, a zatim u šifriranom obliku se pohranjuju u sigurnosnom objektu. Software potom radi na skeniranju registarskih oznaka vozila i lica, vrši zamagljivanje te fotografiju objavljuje kao validnu i spremnu za upotrebu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.