Izvor: eKapija | Subota, 28.11.2020.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju VE Grebak kod Nevesinja - Vrijednost investicije 132,2 mil KM

(Foto: ekapija.com)
Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i izvršni direktor privrednog društva VE Grebak iz Nevesinja Miralem Čampara potpisali su u petak (27. novembar 2020. godine) u Banjaluci Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane Grebak na području opštine Nevesinje.

Predmetnim Aneksom instalisana snaga ove vjetroelektrane je povećana na 66 MW, dok procijenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju projekta iznosi 132.214.108 КM, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kako je navedeno, Aneks ugovora potpisan je zbog toga što je od vremena podnošenja zahtjeva za dodjelu koncesije do danas došlo do tehnološkog napretka i značajne promjene u proizvodnji vjetroturbina s obzirom na instalisanu snagu i njihovu efikasnost, tako da se znatno povećala snaga vjetroelektrane po jednom stubu.

Iz tog razloga, otvorila se mogućnost povećanja instalisane snage vjetroelektrane, a samim tim i povećanja proizvodnje električne energije na ovoj lokaciji, što je veoma značajno za Republiku Srpsku, a posebno za lokalnu zajednicu, koja će po tom osnovu, putem koncesione naknade koju će plaćati koncesionar, imati niz pozitivnih efekata.

Кoncesionar će, nakon izgradnje vjetroelektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055КM/kWh, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u budžet Opštine Nevesinje.

Đokić je istakao da je od velike važnosti to da u Republiku Srpsku dolaze nove investicije i da je nosilac ove velike investicije reprezentativan i respektabilan partner koji može da realizuje i druge investicije na našem prostoru. On je naglasio da će ovaj projekat zasigurno pokrenuti i druge značajne projekte u Republici Srpskoj, kojim će se povećati bilans obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije.

Investitori su se zahvalili Đokiću na izuzetnoj saradnji, istakavši da su za realizaciju ovog projekta imali veliku institucionalnu podršku, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

Radovi na vjetroelektrani Grebak će početi u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.