Izvor: eKapija | Subota, 28.11.2020.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

KS nabavlja 40 uređaja za visoki protok kisika - High flow aparati za KCUS i Opću bolnicu Prim. dr Abdulah Nakaš

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Stefan Schranz)
Tema sastanka premijera KS Maria Nenadića i Edisa Arifagića, šefa Programa za lokalni razvoj UNDP-ija u BiH, u petak, 27. novembra, između ostalog bila je i udruživanje sredstava i nabavka dodatne neophodne opreme za potrebe liječenja i borbe protiv Covid-a, posebno nabavka 40 uređaja za visoki protok kisika.

Riječ je o tzv. High flow aparatima koji će se isporučiti Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Općoj bolnici Prim. dr Abdulah Nakaš za potrebe infektivnih odjeljenja, odnosno izolatorija.

Sastanku su prisustvovali i ministri finansija, komunalne privrede, rada i socijalne politike, te saobraćaja Jasmin Halebić, Nihad Glamoč, Jasna Agić i Adi Kalem, saopšteno je iz Vlade KS.

Ovom prilikom, premijer Nenadić je predložio da se krajem iduće sedmice za sjednicu Vlade pripremi detaljan finansijski i narativni izvještaj vezan za zajedničke aktivnosti Vlade i UNDP-ja, s akcentom na projekte implementacije sredstava za nabavku zaštitne medicinske opreme, lijekova, kao i ostalih 25 zajedničkih projekata ukupne vrijednosti od oko 30 mil KM koji se realiziraju u Kantonu Sarajevo.

Pored toga, razgovaralo se i o mogućnosti da Vlada Kantona Sarajevo i UNDP implementiraju preostala sredstava Međunarodnog monetarnog fonda namijenjena privredi u KS-u u iznosu od oko 8 mil KM.

Sredstva treba usmjeriti za izmirenje plata uposlenima u realnom sektoru, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.