Izvor: N1 | Petak, 27.11.2020.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nastavljen rast prodaje pametnih telefona - Uporedo se očekuje i pad cijena

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
U četvrtom kvartalu ove godine u svijetu se očekuje rast isporuka pametnih telefona za 2,4% u odnosu na isti kvartal 2019. godine, dok bi iduće godine taj rast mogao dosegnuti oko 4,4%, čemu bi mogla pridonijeti i potražnja za 5G uređajima, prognozira globalna analitička kuća IDC.

Porast isporuka pametnih telefona u četvrtom kvartalu ove godine IDC očekuje zbog praznične potražnje. Daljnji rast isporuka očekuju ne samo u idućoj godini, nego sve do 2024.

- Potrošači na mnogim tržištima širom svijeta očito su unatoč stalnim blokadama i ekonomskim problemima preusmjerili svoju potrošnju sa stvari poput putovanja, objedovanja i opće razonode na stvari poput potrošačke elektronike - objašnjavaju trendove iz IDC-a.

Promatrajući regionalna tržišta, iz te analitičke kuće kažu da je oporavak tržišta pametnih telefona u Kini nešto sporiji, uglavnom zbog slabije potražnje za 5G od očekivane, iako su svi kineski proizvođači većinu portfelja pametnih telefona prebacili na 5G, ostavljajući potrošačima manje mogućnosti za kupnju nekih drugih uređaja.

Na ostalim razvijenim tržištima, uključujući Sjevernu Ameriku, Zapadnu Europu i Japan, očekuju pak rast potražnje i isporuka, dijelom i zbog sezonskih promocija.

U vezi 5G, za kojeg smatraju da je pokretačka snaga telekom industrije, iz IDC-a predviđaju da će isporuke pametnih 5G telefona u svijetu u 2020. dosegnuti blizu 10% globalnog volumena pametnih telefona, a do 2024. porasti na gotovo 30%.

To bi trebalo pratiti i pad cijena tih uređaja, što će, po njihovoj ocjeni, imati važnu ulogu razvoja 5G, pogotovo u vrijeme krize s covidom-19, koja utječe na ponašanje potrošača tako da se okreću prema cjenovno prihvatljivijim uređajima i troše samo za ono najvažnije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.